Jelek, melyek gyanút kelthetnek benned egy állásinterjún: ezt a két kérdést mindenképpen tedd fel

Forrás: Thinkstock -
egyensúly munkavállaló állásinterjú munkáltató munka magánélet
Egy állásinterjún a cég mindig a legszebb arcát mutatja feléd. A te feladatod, hogy megítéld, vajon a mézesmázos kép mennyire egyezik a valódi munkakörülményekkel.

Azaz, derítsd ki, hogy cég, ahova pályázol, hagyja-e, hogy a munka mellett az életedet is éld, hiszen a munkáltató önszántából biztosan nem közli előre, hogy elvárás lesz feláldoznod a boldogságodat. Ám vannak jelek, melyek gyanút kelthetnek benned.

Karrierszakértők olyan tippeket adnak az álláskeresőknek, melyek segítségével kideríthetik, hogy a potenciális munkáltatójuk valóban fontosnak tartja-e a munka-magánélet egyensúly egészséges fenntartását. Egészen pontosan két interjú-kérdés fontosságára hívják fel a figyelmet.

Illusztráció Forrás: Thinkstock

A munka és magánélet egyesnúlyának fogalmát igen szabadosan használjuk manapság. De mielőtt rákérdezel egy állásinterjún, érdemes átgondolnod, mik a te priorotásaid ezzel kapcsolatban, és aszerint feltenni a kérdéseidet.

"Fontos, hogy az álláskeresőknek legyen saját személyes fogalmuk a munka és magánélet egészséges egyensúlyáról" - mondta Eddiana Rosen HR-szakértő Huffington Postnak.

"A munka-magánélet egyensúly számomra azt jelenti, hogy akár az utolsó pillanatban is szólhatok a főnökömnek, hogy le kell lépnem fél négykor, hogy összeszedjem a gyerekeket" - tette hozzá Rosen - "Azonban, mielőtt megszülettek a gyermekeim, az elvárásaim kimerültek abban, hogy tudjam, mikor kapok emelést, hétvégén pedig senki se zaklasson" - folytatta.

Rugalmasság és jóllét

Amikor a cégkuktúráról esik szó egy állásinterjú során, az első és legfontosabb kérdés, amit fel kell tenned, az a rugalmasság és jóllét kérdése. Ez felfedheti, hogy a cég ajánl-e előnyöket alkalmazottai számára, vagy sem.

"Ha megkérdezed, hogy mik az irányelvei a cégnek a rugalmasságot és távmunkavégzést illetően, akkor egy jó cég azonnal elkezdi sorolni az ilyen jellegű célkitűzéseit" - mondta Mary Abbajay, a Carreerstone Group vezetésfejlesztési tanácsadásának elnöke és a Managing Up című könyv szerzője.

A szakember szerint ugyanígy érdemes megkérdezni, hogy az alkalmazottak felhasználják-e a teljes szabadságukat. Ezzel kideríthető, hogy a munkáltató visszatartja-e az alkalmazottakat a pihenéstől - mondta a szakember.

Ha nem szeretnél közvetlenül rákérdezni a cég irányelveire, elkezdhetsz csak általánosan beszélni a kiégésről. Abbajay szerint a kiégés égető probléma rengeteg szervezetnél, így kiderülhet, vajon van-e megoldásuk erre.

Egy cég weboldalán rengeteg hasznos információ található, amikből kérdéseket lehet kreálni.

Hogy áll a főnök a pihenéshez?

A felvételi végső szakaszában az interjúztató gyakran az a személy, aki alatt felvétel esetén dolgozni fogsz. Így érdemes közvetlenebb módon feltenni kérdéseket neki a szabadságról. Megkérdezheted, mi a személyes hozzáállása a munka-magánélet egyensúlyhoz. Érdemes egy kicsit személyesebbé tenni az állásinterjút és szóra bírni a főnököt.

Fényt deríthetsz így arra is, hogy a főnök próbálja-e aktívan segíteni azokat, akiket betemet a munka. Az a főnök, akinek nincs ilyen jellegű terve, olyasmit válaszol, hogy mindent megtesznek a siker érdekében stb. Ők általában nem a legsegítőkészebb emberek.

Fontos a jó időzítés

Akár igazságos, akár nem, túl korán rákérdezni a munka-magánélet egyensúlyra nem szerencsés, ugyanis a munkáltató lustának gondolhat miatta.

"Mi munkáltatók elég erős tévképzetekben hiszünk. Azt gondoljuk, hogy az interjúalanynak akarnia kell nekünk dolgozni, és mi valami nagyszerűt és visszautasíthatlant ajánlunk nekik" - mondta Abbajay. "Szeretnénk, ha egy kicsit szerelmbe esnének a cégünkkel, mielőtt arról kezdenek beszélni, hogy mennyit akarnak dolgozni és nem dolgozni" - folytatta.

Magyarán, fontos, hogy akkorra időzítsd az ilyen jellegű kérdéseidet, amikor a munkáltató már mindenképpen fel akar venni. Ha megkérdezik, hogy más cégnél is részt veszel-e állásinterjúkon, vagy éppen rákérdeznek, mikor tudnál kezdeni, akkor tudhatod, hogy akarnak téged.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.