Így jelez a tested, ha eljött a munkahelyváltás ideje

munkahely stressz pszichoszomatikus jelenségek magazin munka karrier
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A folyamatos munkahelyi stressz gyakran pszichoszomatikus tünetek formájában csapódik le. Ha ezeket a baljós szimptómákat tapasztalod, ideje elgondolkodnod a továbblépésen.

Emésztési panaszok

A stressz a központi idegrendszeren keresztül szorítja vissza az emésztési folyamatokat, mivel a húzós helyzetekben a szervezet másfelé csoportosítja az energiáit, hogy megküzdhessen a támadásokkal.

Amennyiben ez alkalmanként történik, és a testednek van ideje regenerálódni, nincs gond, de ha szinte folyamatos distresszben (negatív stresszben) élsz, azt már az emésztőrendszered is megsínyli. Hasmenés, székrekedés, reflux, irritáció, fájdalom, görcs, hányás vagy ételérzékenység is jelezheti, hogy sürgősen lépned kellene a karrier terén.

Ha folyamatos distresszben (negatív stresszben) élsz, azt már az emésztőrendszered is megsínyli Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Sellwell/Shutterstock. No use without permission./Sellwell

Nyak-, hát- és derékfájás

Nemcsak a sok ülőmunka vagy a helytelen, esetleg túl kemény fizikai terhelés, a mentális feszültség is nagyban hozzájárulhat a gerincmenti panaszok kialakulásához. Tartós stressz esetén az izmok befeszülnek, akár görcsbe is állhatnak, kínzó fájdalmat eredményezve. A rendellenességek hatására ráadásul úgy tűnhet, képtelen vagy tartani a lépést a munkahelyeden, esetleg egyre többet hibázol, így pedig kialakul egy ördögi kör, melyből úgy érzed, nem tudsz kimászni.

Gyakori fertőzések

A hosszan tartó, gyötrelmes időszakok az immunrendszeredet is kikezdik, így egyre többször kapsz el különböző fertőzéseket. Még rosszabb a helyzet, ha aludni sem tudsz, vagy nincs rá elég időd, hiszen a tested így képtelen hatékonyan regenerálódni. Ez azt eredményezi, hogy a gyógyulási folyamat is hosszabbra nyúlik, s előfordul, hogy épp kilábaltál az egyik kórságból, máris beleesel egy másikba.

Hazánkban sajnos még mindig dívik az a nagyon rossz szokás, hogy sokan inkább bevonszolják magukat dolgozni betegen is, csak ne kelljen táppénzre menniük. Ha teheted, inkább maradj otthon pár napig és kúráld magad gőzerővel, így valószínűleg gyorsabban mondhatsz búcsút a kellemetlen tüneteknek.

Szexuális diszfunkció

A munkahelyi stressz nem csupán a libidódat, hanem az egész hormonrendszeredet felboríthatja. Nem csoda, ha ilyen állapotban nem érzed magad mindig mindenre kész vadmacskának, hiszen a tested a létfontosságú funkcióira fókuszál, a szaporodás másodlagossá válik. A kialvatlanság, a stresszevés vagy étvágytalanság, az ilyenkor gyakran megjelenő bőrproblémák miatt a tested is megváltozhat, az önbizalmad csökkenhet, s ez rátesz még egy lapáttal az amúgy is fennálló szexuális problémákra.

Fejfájás

A krónikus stressz gyakran idéz elő fejfájást, de amellett számos okból kifolyólag alakulhat ki ez az igen gyakori panasz. A szemek túlerőltetése, a helytelen táplálkozás, a túl kevés éltető folyadék, a mozgáshiány és a kimerültség is előmozdíthatja a fejet érintő fájdalom megjelenését. Ha már úgy érzed, csak nyögve nyelősen tudod megoldani a szakmai feladataidat, s emiatt gyakran sajog a fejed, ideje sürgősen elgondolkodnod a váltáson.

A krónikus stressz gyakran idéz elő fejfájást Forrás: Shutterstock

Depresszió

Egy dolog a megmagyarázható okokból jelentkező levertség és megint más a fizikai tüneteket is eredményező, tartós depresszió. Idehaza sajnos alig találni olyan embert, aki tökéletesen elégedett a munkakörülményeivel, de ha az alábbi vészjeleket tapasztalod, tudd, hogy komoly a helyzet!

  • reggelente fizikai fájdalmat érzel, mikor ki kell kelned az ágyból
  • úgy érzed, minden mindegy, nem vagy motivált, mert bárhogy igyekszel, elmarad a jutalmazás, a dicséret
  • előfordult már, hogy pánikroham vagy sírógörcs miatt félre kellett vonulnod a munkahelyen
  • gyakran veszed észre, hogy remeg a kezed-lábad, alig tudsz koncentrálni
  • már azoknak a dolgoknak sem tudsz örülni, amik régen feldobtak
  • folyamatosan keresed a pillanatnyi örömöket, de nem tudod igazán elengedni magad az élethelyzeted miatt
  • szokatlanul sokat hibázol munka közben és ez kétségbeejt, mivel tudod, hogy képtelen vagy több energiát fektetni a folyamatokba

Alvászavarok

Ha állandóan azon agyalsz, hogy munkahelyet kellene váltanod, mi lesz veled, ha kilépsz, kirúgnak, illetve félsz attól, hogy miért fognak másnap leszúrni, az az alvási ritmusodra is negatívan hathat. Súlyosbítja a helyzetet, ha nem a neked megfelelő munkarendben dolgozol. Ma már tudományos tény, hogy vannak reggeli és esti típusú emberek (baglyok és pacsirták), és ha a munkáltatód épp akkor várja el tőled a magas szintű aktivitást, mikor a szervezeted még vagy már pihenne, annak az alvásminőséged- és mennyiséged is kárát láthatja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.