Vakságot okozó, rákkeltő anyagot tartalmazó növény terjed a hazai túraútvonalak mentén

Forrás: Thinkstock -
Botfa rákkeltő anyag kaukázusi medvetalp vakság túraútvonal
Veszélyes invazív növényfaj egyedei kerültek elő Botfa határában, nem messze a túraútvonalaktól. A kaukázusi medvetalp az emberi egészségre is ártalmas. 

"Túrázás közben vigyázzunk, hogy semmiképp se érjünk hozzá, mert egyéni érzékenység alapján (amit nem tudunk magunkról) egészen komoly, égési sérülés-szerű bőrtüneteket is okozhat a vele való érintkezés" - hívta fel figyelmet dr. Illyés Zoltán biológus az egerszegihirek.hu oldalán.

Ártalmas az egészségre a kaukázusi medvetalp Forrás: Thinkstock

"Ha itt megjelent, várható, hogy máshol is felbukkan. Korábban csak Keszthely és Hévíz mellől került elő, de onnan elvileg sikerült kiirtani" - idézi a szakembert a Travelo.

A növény ráadásul rákkeltő anyagot is tartalmaz, amely a bőrt fényérzékennyé teszi. Ha a bőrünkhöz ér, szappanos vízzel alaposan mossuk le az érintett területet, és forduljunk orvoshoz!

A veszélyes növényfaj nagyon hasonlít a közönséges medvetalpra, amely azonban nem mérgező. Míg az előbbi 3-5 méteresre is megnőhet, az utóbbi maximum 1-1,5 méter magasságú.

A növény puszta érintése is súlyos, akár maradandó égési sérüléseket okozhat adott bőrfelületen, szembe kerülve pedig komoly látásproblémát, akár vakságot is előidézhet.

A kaukázusi medvetalp korábban is ismert volt hazánkban, 10 évvel ezelőtt Szabolcsban terjedt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.