Már Magyarországon is megjelent a veszélyes kaukázusi medvetalp

Forrás: Wikipedia -
mérgező veszélyes Vakság kaszálás bőrrák Magyarország kaukázusi medvetalp
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kaukázusi medvetalp égési sérüléseket, de akár vakságot is okozhat. Ráadásul rákkeltő anyagot tartalmaz, amely a bőrt fényérzékennyé teszi. Szabolcsban már kaszálni is kellett. A nehezen irtható növény a szomszédos Kárpátalján már most is nagy területeket borít.

„Vigyázat, veszélyes! Vakságot és kiütéseket okozhat!" – ilyen feliratú táblákkal figyelmeztetik a lakosokat a Tisza-menti Gergelyiugornyán. A szabolcsi üdülőfaluban 200 négyzetméternyi területen jelent meg az elmúlt hetekben a kaukázusi medvetalp. A növényt az egyik helyi fotóriporter véletlenül fedezte fel, amikor kérészeket fotózott a folyó partján – írja a hirado.hu. Így néz ki:

Forrás: Wikipedia

A férfi rögtön értesítette az önkormányzatot. Másnap le is kaszálták a területet. A kaszálás óta új hajtások is megjelentek, ezért elkezdték kiásni a növények gyökereit és körbekerítették a területet. Elég ugyanis csak megérinteni a medvetalp levelét, már az is égési sérülést okozhat.

Balogh Lajos botanikus a köztévében azt mondta, ha valaki megsérül a növény miatt, célszerű orvosi segítséget kérnie. „A növény nedvének a bőrre kerülésével, vagy egyáltalán a növény érintésével okoz heves bőrgyulladást, hólyagosodást, égési sérüléseket, amelyeket ha megtapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk."

A növény nedve súlyosabb esetben vakságot, sőt akár bőrrákot is okozhat. A kaukázusi medvetalp azért is veszélyes, mert nagyon gyorsan szaporodik. Magyarországra valószínűleg Kárpátaljáról került, a Tisza sodorhatta idáig a magvait. Rendkívül igénytelen, igazi túlélő növény, ezért bárhol megtelepszik, viszont csak nehezen lehet kiirtani.

Ha a növény a bőrünkhöz ér, szappanos vízzel alaposan mossuk le az érintett területet, és forduljunk orvoshoz!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.