A kaukázusi medvetalp égési sérüléseket, de akár vakságot is okozhat. Ráadásul rákkeltő anyagot tartalmaz, amely a bőrt fényérzékennyé teszi. Szabolcsban már kaszálni is kellett. A nehezen irtható növény a szomszédos Kárpátalján már most is nagy területeket borít.

„Vigyázat, veszélyes! Vakságot és kiütéseket okozhat!" – ilyen feliratú táblákkal figyelmeztetik a lakosokat a Tisza-menti Gergelyiugornyán. A szabolcsi üdülőfaluban 200 négyzetméternyi területen jelent meg az elmúlt hetekben a kaukázusi medvetalp. A növényt az egyik helyi fotóriporter véletlenül fedezte fel, amikor kérészeket fotózott a folyó partján – írja a hirado.hu.  Így néz ki: 

Forrás: Wikipedia

A férfi rögtön értesítette az önkormányzatot. Másnap le is kaszálták a területet. A kaszálás óta új hajtások is megjelentek, ezért elkezdték kiásni a növények gyökereit és körbekerítették a területet. Elég ugyanis csak megérinteni a medvetalp levelét, már az is égési sérülést okozhat.

Balogh Lajos botanikus a köztévében azt mondta, ha valaki megsérül a növény miatt, célszerű orvosi segítséget kérnie. „A növény nedvének a bőrre kerülésével, vagy egyáltalán a növény érintésével okoz heves bőrgyulladást, hólyagosodást, égési sérüléseket, amelyeket ha megtapasztalunk, mindenképpen orvoshoz kell fordulnunk."

A növény nedve súlyosabb esetben vakságot, sőt akár bőrrákot is okozhat. A kaukázusi medvetalp azért is veszélyes, mert nagyon gyorsan szaporodik. Magyarországra valószínűleg Kárpátaljáról került, a Tisza sodorhatta idáig a magvait. Rendkívül igénytelen, igazi túlélő növény, ezért bárhol megtelepszik, viszont csak nehezen lehet kiirtani.

Ha a növény a bőrünkhöz ér, szappanos vízzel alaposan mossuk le az érintett területet, és forduljunk orvoshoz!