Tökéletes fürdőszoba lépésről lépésre: így tervezd meg magadnak

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 ImageFlow/Shutterstock. No use without permission./Imageflow -
fürdőszoba tervezés szellőzés tárolás zuhanykabin
Fürdőszobát tervezni nem könnyű. Az interneten gyönyörű inspirációs képeket találuk, de nem biztos, hogy ami szép, az praktikus is. Egy jól kialakított fürdőszobában - akár kicsi, akár nagy - sok minden elfér. Segítünk, hogy megtervezhesd a sajátodat! 

1. Hogyan fogjunk hozzá?

Első lépésként igazítsuk elképzeléseinket a fürdőszoba adottságaihoz, és gondoljuk át, hogy a tervezett műszaki tartalom otthonunkban kivitelezhető-e. Ne feledjük, hogy ez a szoba nemcsak a tisztálkodás, hanem a relaxálás helye is! Fordítsunk tehát kellő figyelmet a berendezési tárgyak, bútorok, kiegészítők megjelenésére, ám az esztétikum ne menjen a funkció rovására: alkossunk a mindennapokban jól használható kombinációt. Már ebben a fázisban figyeljünk a szellőzésre, ugyanis a vízgőzképződés és páralecsapódás komoly problémákat okozhat: penészesedéshez, bizonyos eszközök idő előtti meghibásodásához vezethet.

Minimalista fürdőszoba Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 ImageFlow/Shutterstock. No use without permission./Imageflow

2. Milyen ergonómiai követelményekkel számoljunk?

A fürdőszoba méretét tekintve nincs konkrét törvényi előírás, de a legalább 2,5 x 2 m-es nagyság mellett javasolt a 2,2 m-es belmagasság megtartása. A legkisebb kádszélesség 75 cm, egy tusolóhoz minimum 80 × 80 cm-es terület szükséges, a WC és a bidé is legalább 80 cm széles helyet igényel. A kisebb fürdőszobákban előnyös lehet az aszimmetrikus kád vagy zuhanykabin, sőt némely gyártó már aszimmetrikus mosdókat és bútorokat is készít – ilyen helytakarékos darabokkal könnyebb ízlésesen berendezni egy szűkös helyiséget.

3. Melyik zuhanykabint válasszuk?

Szinte minden kabingyártó figyeli az aktuális trendeket, és ezek figyelembevételével folyamosan fejleszti termékeit. Az utóbbi időben egyre kedveltebb süllyesztett zsanéros kialakítású zuhanykabinok esetében a belső oldalon elhelyezkedő zsanérok nem állnak ki az üveg síkjából: a technológiának köszönhetően szebb és letisztultabb a végeredmény, és sokkal egyszerűbb a felületek tisztítása. Az eleganciát tovább fokozhatjuk olyan darabokkal, amelyeknek nincs fali profilja vagy csak nagyon minimális fali profillal rendelkeznek - írja a Lakáskultúra. Ezen termékeknél minimális az állítási lehetőség, így alkalmazásuk előfeltétele a falak hosszanti és merőleges derékszöghöz közelítő kialakítása. Némely gyártó kínálatában megtalálhatók a csuklópántos és falra lapozható zuhanykabinok és zuhanyajtók is, amelyek kis alapterületű fürdőszobákban jelentenek nagy segítséget.

Könnyű elveszni a lakberendezési áruházak kínálatában Forrás: Shutterstock

4. Hogy oldjuk meg a szellőzést?

Ha nincs a lakásnak hővisszanyerős szellőztető rendszere, ezt a problémát más módon kell megoldani. A modern fürdőszobai ventilátorok beépített pillangószelepekkel működnek – ezek megakadályozzák a külső, adott esetben hideg levegő visszaáramlását. A legtöbb típus előlapja levehető, beépíthetők falba és mennyezetbe, sőt beállítható rajtuk a késleltetett leállás is.

5. Hova kerüljenek a tárolók?

Sok háztartásban fejtörést okoz a kiegészítők, tisztítószerek elhelyezése. Ha nincs lehetőség külön tárolóhelyiség kialakítására, akkor a meglévő felületeket kell praktikusan kihasználni. Amennyiben a belmagasság megengedi, érdemes felfelé terjeszkedni. Egy galéria kialakítása költséges ugyan, de sok szabad területet nyerünk általa. Ezenfelül gondolkodhatunk helytakarékos és modern 2 az 1-ben megoldásokban, mint például a kádra szerelhető zuhanyparaván, illetve a többfunkciós WC, amely a bidé feladatát is ellátja.

+1 TIPP

A fűtési rendszerre ráköthetünk egy törülközőszárító radiátort, így a nedves törülközők a párás helyiségben sem maradnak nyirkosak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.