Szívolvasztás, mellkasnyitás - a jóga kiragad a hétköznapokból

egyensúly lélek interjú test jóga
Instant testi és lelki felfrissülés, ha a napot egy órácska jógával indítjuk. Segít az ellazulásban és a tudatos létben. Vajon bárki bármikor elkezdheti? Mindkét nem végezheti? Egyáltalán, milyen fajta jógák vannak? Ahogyan sokan, mi is a válaszokat kerestük. 

Az élet sokszor kifürkészhetetlen és számos próbatétel elé állít a mindennapokban. Ezek a szituációk sokszor stresszt és szorongást okozhatnak, legfőképpen negatív hatást fejtenek ki. Ezek csillapítására, és a tudatos ellazulásban nyújthat segítséget a jóga.

A gyakorlatok egyensúlyba hozzák a test, szellem és lélek hármasságát. Segítenek felépíteni, majd ápolni azt a hidat, ami összhangba hozza érzékeinket érzelmeinkkel. A rendszeres jógázás fejleszti testünk rugalmasságát és formálja a testtudatot. Pozitív hatással van a hormonrendszerre és idegrendszerre, segít hinni magunkban és abban: bármire képesek vagyunk.

Forrás: Shutterstock

Mindezeket lehetséges, hogy már hallottuk is valahonnan, de kevesen vagyunk tisztában azzal, hogy milyen különböző fajtái vannak a jógának, bárki elkezdheti-e és mennyire kell nyitottnak lennünk a spiritualitásra. Mán Ingrid jógaoktató személyes tapasztalatai alapján mesélt a Life.hu-nak.

– Mit jelent számodra a jóga?

Megtanít a jelenben élni, feledni és újrakezdeni. A jóga engem mindig kiragad a hétköznapokból. Egyensúlyt és békét teremt.

Hatha jóga: bevezet az alap mozdulatsorokba, megtanít a légzés fontosságára, megnyugtat és kiválóan felkészít a test koordinációjára is.

Ashtanga (Vinyasa) jóga dinamikus jóga-stílus: az ászanákat vinyászákkal, tehát légzéssel összhangban végezzük, illetve jelentősége van a mozdulatok meghatározott sorrendjének is. Azoknak ajánlott, akik szeretik megdolgoztatni izmaikat, hiszen hatására nem csak a rugalmasság, de a koordináció és az izomerő is javul, valamint jólesően átdolgozza minden porcikánkat. Az állóképesség mellett az arra nyitottakat bevezeti a jóga spirituális rejtelmeibe is.

Yin jóga: elsősorban női jóga, erősíti az altestet, a medence és a has izmait, helyreállítja a hormonrendszert és elősegíti az önszeretetet, öngondoskodást, illetve nőiességünk kiteljesedését is.

Hot jóga: célja a méregtelenítés, a gyakorlók 35 fokos melegben, 60-70%-os páratartalom mellett mozgatják és nyújtják át testüket.

Specifikusabb jóga típusok közül is választhat az, aki pontosan tudja, milyen mozgásformában tud leginkább kiteljesedni. A Flow jóga áramló mozdulataival vagy a gerincjóga gyógyító gyakorlataival csodálatos hatásokat érhetünk el. De párosan is jógázhatunk, illetve gyerek és tini jóga órák is léteznek már.

– Létezik olyan gyakorlat, amit csak az egyik nem végezhet?

Ami kifejezetten a női nemre jellemző, hogy a csípő területén raktározódik a legtöbb negatív, tehát félelemben gyökerező érzelem. A csípőnyitó gyakorlatok pedig segítenek az elengedésben, feloldják a testi-lelki feszültséget.

Forrás: Shutterstock

Amit szinte mindenki tapasztal, hogy vállainkon észrevétlenül rakódnak le a mindennapok terhei. A vállizmok lazításával a szívünket is felszabadítjuk, a mellkasnyitó, „szívolvasztó" pózok pedig hozzásegítenek ahhoz, hogy felismerjük és akár definiálni is tudjuk óra után az érzéseinket.

– Bárki elkezdheti?

Sokszor attól tart egy kezdő jógi, hogy nem elég hajlékony. Erre azt szoktam mondani, hogy milyen unalmas lenne, ha már az első órán minden sikerülne! A jógában az egyik legizgalmasabb dolog, hogy szinte óráról órára sikerélményben lehet részünk. Számít minden apró mozdulat, légzés, számít az aktuális elmeállapot és az, ahogyan érezzük magunkat akkor, amikor megérkezünk a gyakorlásra. De minden óra mást ad, vagy máshogy adja ugyanazt a felszabadult, önfeledt érzést.

Forrás: Shutterstock

– Mennyire fontos ehhez a mozgásformához a spiritualitásra való nyitottság?

– Abszolút nem feltétel a spiritualitásra való nyitottság. A saját jógautamon keresztül tanultam meg, hogy bármikor bármilyen formában rátalálhat az ember a spiritualitásra. Mindenkinek mást ad a jóga: ahány ember, annyi életút.

De ehhez semmi más nem kell, csak önmagában a gyakorlás. Ez a szó legszebb értelmében „egyszerűen" csak megtörténik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.