Ne hagyd, hogy kikészítsen a stressz! Ezt teheted, ha felmegy benned a pumpa

Forrás: Shutterstock -
depresszió idegesség feszültség stressz pánikbetegség
Elmegy az orrunk előtt a busz, odaég az ebédünk, vagy ismét összekapunk a kollégánkkal, párunkkal – és máris felmegy bennünk a pumpa. Mindezek a folyamatos negatív ingerek súlyos hatással vannak a testünkre és a pszichénkre is. Lássuk, mit tehetünk ellenük!

Töltődjünk fel munka után

Adjunk magunknak naponta legalább fél órát, amikor olyan tevékenységet végzünk, amit szeretünk és igazán feltölt. A legjobb egy olyan hobbi, vagy sporttevékenység, amibe hosszú távon is bele tudunk feledkezni, el tudjuk engedni a hétköznapi problémákat és kiszakadunk a napi mókuskerékből. De ugyanilyen fontos, hogy töltsünk időt mások társaságában is.

Vegyük elő a pórázt

Felment bennünk a pumpa? Akkor simogassuk meg a kutyánkat, vagy vigyük el sétálni. Egy kisállat közelsége már önmagában is csökkenti a feszültséget és a stresszt, ami a szívbetegség és a stroke kulcsfontosságú kockázati tényezője. Nem mellesleg a vérnyomás is rendeződhet a rendszeres közös sétálástól - javasolja a Bors.

A természetben töltött idő nagyon jó stressz- és szorongásoldásra. Forrás: Shutterstock

Menjünk ki a szabadba

Már 20 perc séta a természetben csökkenti a stresszhormonok szintjét, és ehhez nem kell feltétlenül erdei környezet sem: egy otthonunkhoz vagy munkahelyünkhöz közeli park is megteszi. A szabadban töltött idő jó hatással van a kreatív gondolkodásra, javítja a memóriánkat és lenyugtatja az elménket. A másokkal történő találkozás pedig jótékonyan hat a lelkünkre.

A tartós stressz tünetei a következők is lehetnek

Szorongás, fáradtság, alvászavar, ingerlékenység, fejfájás, magas vérnyomás, depresszió, szexuális zavarok, pánikroham, pánikbetegség, gyakori emésztési panaszok, alkoholizmus, drogfüggőség.

Beszéljünk ki magukból a mérgünket

Ha van egy olyan személy, akivel őszintén tudunk beszélni, akinek időről időre kiönthetjük a szívünket, és kibeszélhetjük magunkból a feszültséget, az jelentősen képes mérsékelni a minket sújtó stressz szintjét. Ez akkor is igaz, ha az illető csak meghallgat, és nem tud segíteni a problémánkon. Ha pedig egy pszichológushoz fordulunk segítségül, az még ennél is jobb megoldás.

A munkahelyeden és a magánéletedben is érhet stressz, de fontos, hogy kezeld a feszültségedet. Forrás: Shutterstock

Jógázzunk, meditáljunk – bárhol és bármikor

A folyamatos aggódás, az állandó megfelelési kényszer hatására stressz-szintünk könnyen megemelkedhet, ami hosszú távon ronthatja a szexuális életet, de akár depresszióhoz is vezethet. A jól megválasztott technikával azonban hatékonyan javítható a szorongás, a rossz hangulat és a depresszió. A meditáció segít abban, hogy nyugodtabban tudjunk reagálni a hétköznapi életben felmerülő rendszeres fizikai kihívásokra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.