Elmúltál 40? Akkor búcsúzz el néhány étkezési szokásodtól

Forrás:shutterstock -
mikrotápanyag klimax egészség nitrogén monoxid étkezés
Nincs az a negyvenes évei közepefelé járó nő, aki ne próbált volna már ki jópár divatos diétát, és ne hitte volna többször is, hogy megtalálta a táplálkozás szent grálját. Azonban a normál testsúly elérése vagy megtartása az idő előrehaladtával egyre nehezebb. 

Ha te is azok közé tartozol, akik folyamatosan diétáznak, mégsem érik el a kívánt célt, vagy ha el is érik, megtartani nem tudják, ugyanakkor szeretnél a menopauzába egészségesen, a lehető legfittebben megérkezni, majd ugyanígy elérni az időskort, akkor néhány táplálkozási szokásodon változtatnod kell.

Az elmúlt néhány évben talán te is észrevettél néhány változást a testedben. Kutatások alapján a legtöbb nőnél a klimax első tünetei már a harmincas éveik közepétől jelentkezhetnek, míg a menopauza 45-50 éves kor körül érkezik el a nők életébe.

50 éves kor után a legtöbb nő évente körülbelül másfél kilót hízik Forrás: Shutterstock/Rocketclips, Inc.

A vátozások olykor kellemetlennek tűnhetnek: talán már te is észrevetted a súlygyarapodást, vagy a súly újraeloszlását és a has körül párnákat. S ha ez nem lenne elég, a 45 év feletti nők jelentős részének szervezetében az addig megszokott táplálkozási szokások mellett tápanyaghiány lép fel.

Mindemellett az is ismert tény, hogy 50 éves kor után évente 1 százalék izomtömeget veszítünk és ebben a korban a legtöbb nő évente körülbelül másfél kilót hízik.

Már csak ezért is lehet a klimax első tüneteinek megjelenése a legjobb pillanat arra, hogy változtass addigi szokásaidon, és másfajta ételeket tegyél a tányérodra. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól nem ehetsz semmit, amit szeretsz, csupán azt, hogy a hangsúlyt át kell helyezned bizonyos fajta ételekre.

Fogyassz több nitrátban gazdag zöldséget és mikrotápanyagokat

Az öregedés és a hormonális változások miatt csökkenő nitrogén-monoxid szintet nitrátokban gazdag növényi táplálékok segítenek növelni. Szakemberek szerint már napi 2 adag saláta elég, hogy helyre álljon a rend. A nitrogén-monoxid egyik legfontosabb feladata, hogy lazítja és kitágítja a véredényeket, így kulcsszerepe van a normális vérnyomás fenntartásában.

Számos zöldség és gyümölcs tartalmaz nagyobb mennyiségben nitrátot, közéjük tartozik a zeller, a salátafélék, a spenót, ám kiemelkedően sok a céklában van.

Fontos szerepe van 40 felett a mikrotápanyagoknak is, szakemberek javaslata, hogy vigyünk be a szervezetünkbe rendszeresen magnéziumot, cinket, kolint, omega-3 zsírsavat, jódot, a B-vitaminokat és a szelént.

Ne koplalj és fogyassz elegendő mennyiségű fehérjét

Az egyik legnagyobb táplálkozási hiba, amit dietetikusok kiemelnek, hogy sokan a súlytartás vagy fogyás érdekében alacsony kalóriatartalmú diétáka követnek. A negyvenes éveink közepétől az izomvesztés folyamatos, ezért kutatások szerint minden étkezésnél 20-30 gramm fehérje bevitele szükséges, melyet alacsony zsírtartalmú húsokból, mint a csirke, pulyka vagy halfélék, vagy egy csésze bab, egy marék dió vagy valamilyen magféle bevitelével érhetsz el. Vörös húsokból legfeljebb heti 1-2 alkalommal fogyassz.

Egyél több rostot a normál koleszterinszint fenntartásáért (is)

Mint mindenben, a táplálkozásban is igyekezni kell az egyensúly megtartására. A fehérje csak egy része a szükséges bevitt tápanyagoknak, mellette szükségünk van szénhidrátokra is. A rostok olyan különleges szémhidrátok, melyek nem szívódnak fel a tápcsatornában, hanem azon érintetlenül haladnak végig. A rostok kulcsfontosságúak az egészségmegőrzésében.

Menopauza környékén a koeszterinszint akár 10 százalékos emelkedést is mutathat.

A rostok segíthetnek a normál koleszterinértékek megtartásában, de a vércukorszint szabályozásában és a vastagbélrák megelőzésében is.

Egyél több rostot a normál koleszterinszint fenntartásáért is Forrás: Shutterstock/Marilyn Barbone

A magas rossttartalmú bogyós gyümölcsök, a bann, avokádó, a teljes kiőrlésű gabonák, magvak - a chiamag 10 dekánként 34 grammot rejt - és diófélék rengeteg rostot tartalmaznak. A napi 25-30 grammos rostbeviteli ajánlás ezek segítségével teljesíthető - például adagonként (egy csésze) 8 gramm rostot tartalmazó málna, a 3 gramm mennyiséget tartalmazó diófélék, csészénként 4 gramm rostot tartalmazó főtt zabpehely fogyasztásával is, de számos finom és magas rosttartalmú táplálék közül válogathat, aki egészségesebben akar élni.

Tervezd meg előre az étrendedet, de ne ragaszkodj mereven a szabályokhoz

A legtöbb életmódváltás, diéta, táplálkozási módszer ott bukik meg, hogy túlságosan korlátozó. A fentiek alapján tervezd meg az étrendedet, de ne tedd túl magasra a mércét. Az elég jó elve az étkezésedben is érvényesüljön. Nem fakír vagy, nyugodtan évezd az életet és a táplálkozást, légy magaddal szemben megértő és megengedő, és ha időnként "kirúgsz a hámból", nézd el magadnak és folytasd ott, ahol korábban abbahagytad.

Ne fogyókúrázz, ne diétázz - hacsak orvosilag nem indokolt -, a célod az legyen, hogy egészséges élelmiszerekből állíts össze magadnak egy finom, örömmel fogyasztható étrendet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.