Zseni a munkában, hűtlen a szerelemben: nyíltan beszélt szeretőiről Albert Einstein

házasság fizikus hűtlenség szeretők Albert Einstein
Albert Einstein minden idők legnagyobb fizikusa, azonban hiába volt egy zseni, a magánélete meglehetősen kaotikus volt. Kétszer házasodott meg, a hűség azonban nem volt az erőssége, rendszerint szeretőket tartott feleségei mellett.

Einstein és első felesége, Mileva Maric, a zürichi politechnikumban ismerkedtek meg, ahol mindketten fizikát tanultak. Az évek alatt a két fiatal egymásba szeretett és végül össze is házasodtak, Mileva 1901-ben teherbe esett, ami azonban azzal járt, hogy romlott a teljesítménye, így kirúgták az iskolából. Ennek ellenére a fiatal feleség együtt dolgozott Einsteinnel egyes elméletein, a történészek úgy vélik, hogy segített férjének a számításokban, olvasásban és szerkesztésben. Ezt alátámasztandó Einstein egyszer viccesen megjegyezte egy partin:

Albert Einstein első felesége, Mileva Maric Forrás: Sueddeutsche Zeitung Photo/SZ Photo / Scherl/Scherl

A közös munka azonban nem mentette meg a házasságot. Einstein pár év múlva leveleiben féltékeny és depressziós nőnek írja le Mileva Maricot, akivel végül nagyjából 11 évig voltak együtt. Amikor kapcsolatuk romlani kezdett, a fizikus unokatestvérénél vigasztalódott. Einstein válni akart, Mileva azonban ellenállt, erre a férfi előállt egy szigorú feltételekből álló listával, melyet a feleségnek be kellett tartania, ha továbbra is vele akart élni.

- állt a listán. Ezen kívül Einstein arra is figyelmeztette feleségét, hogy ne számítson semmiféle személyes, bensőséges kapcsolatra és lehetőleg csak akkor beszéljen hozzá, ha ő ezt kéri. Mileva pár hónapig bírta ezt a kegyetlen bánásmódot, majd fogta a két gyermeküket és Zürichbe költözött. Végül 5 év különélés után, 1919-ben váltak el.

Érdekesség, hogy Einstein válásukkor megígérte feleségének, hogy amennyiben megnyeri a Nobel-díjat, neki adja a díjért kapott teljes összeget. 1921-ben tényleg megnyerte, a szavát azonban nem tartotta be, csak az összeg negyedét utalta el Milevának és két fiának, a maradék pénzt pedig részvényekbe fektette. A sors fintora, hogy amikor 1929-ben összeomlott a Wall Street, minden pénzét elveszítette.

Einstein és unokatestvére, Elsa Forrás: Leemage via AFP

Közben Einstein és unokatestvére, Elsa, nagyon közel kerültek egymáshoz, egymásba szerettek és 1919-ben összeházasodtak. Ez azonban nem akadályozta meg a fizikust abban, hogy viszonyt kezdjen titkárnőjével, Betty Neumannal. Néha azt kívánta, bárcsak hármasban élhetnének együtt egy nagy házban. Második feleségével őszintén beszélt házasságon kívüli kalandjairól, amit az asszony megértően fogadott. Elsát 1935-ben súlyos egészségügyi problémák kezdték gyötörni, amit Einstein képtelen volt kezelni, ezért inkább a munkába menekült. A tudomány tárgyilagossága mindig mentsvárat nyújtott számára. Elsa korán, 60 éves korában hunyt el, Einstein pedig egyedül maradt második felesége két lányával, akiket sajátjaként nevelt. Nagyon megviselte felesége elvesztése, barátja, Peter Bucy szerint ez volt az első alkalom, hogy sírni látta őt.

Bár Einstein két nőt vett feleségül, körülbelül tíz másik nő is volt az életében, akikkel szívesen nyaralt, koncertekre járt, vagy épp könyveket olvasott.

Elmondása szerint körülrajongták a nők, többen a szerelmükkel üldözték, ő pedig csak nehezen tudott nemet mondani. Nyíltan vállalta azon nézeteit, miszerint szerinte a férfiak, és egyes nők sem a monogámiára születtek és a hűtlenség egy teljesen emberi dolog. Ugyanakkor egy levelében egyszer azt írta egy fiatalembernek:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.