Egy amerikai fizikus rájött, hogyan utazhatunk vissza az időben

Forrás: Science Vibe -
tudomány Einstein időutazás időgép fizika téridő elméleti fizika asztrofizika
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
10 évesen veszítette el édesapját Ronald Mallett, akit HG Wells regényei és Einstein tudományos munkái inspiráltak arra, hogy elméleti fizikus legyen, és egész életét rááldozza arra, hogy időgépet építsen.

A tudós úgy véli, 77 évesen áttörést ért el az időutazáshoz vezető úton. 50 évnyi munka után úgy látja, hogy forgó lézerhurok segítségével meghajlítható az idő, így pedig lehetséges lehet az időutazás.

Bár a tudomány jelen állása szerint nem lehetséges visszafelé utazni az időben, hiszen előbb van a kiváltó ok, utána az esemény, vannak olyan elméletek, mint az általános relativitáselmélet vagy a féreglyukak, melyek alapján azt gondolják, talán mégsem annyira elvetemült ötlet egy időgép megépítése. Ám ezek technológiai feltételeivel jelenleg nem rendelkezünk.

Az időgép esetleges megalkotásához mindenek előtt magát az időt kellene sokkal alaposabban megismerni Forrás: Science Vibe

Ám Mallett szerint létezik egy kiskapu: úgy véli, hogy egy mesterségesen létrehozott fekete lyuk generálhat olyan gravitációs mezőt, ami időhurkot hoz létre, és így akár a múltba is visszamehetnénk.

Mallett 2019-ben épített is egy prototípust, ami folyamatosan forgó fénysugarat állít elő. Elképzelése nem túl bonyolult: „a fény gravitációt hozhat létre... és ha a gravitáció befolyásolhatja az időt, akkor maga a fény is befolyásolhatja az időt"- véli az asztrofizikus.

Kritikusai szerint, ha lehetséges is lenne megépíteni az időgépet, akkorának kellene lennie, mint az ismert univerzum, így aztán kivitelezhetetlen. Mallett a kérdésre, hogy akkor mekkora is lenne az időgép azt válaszolta: „Ezt még nem tudom. Az a helyzet, hogy először az kell bebizonyítani, hogy a teret – nem az időt – fény segítségével meg tudjuk hajlítani."

Egy ilyen próbálkozás természetesen nem lenne olcsó, és nagyon valószínűtlen, hogy bármely kormány időutazásra fordítaná az erőforrásait: az egyetlen milliárdos, aki "elég furcsa" egy ilyen projekt finanszírozásához, az pedig a Marssal és a Twitterrel van elfoglalva - írja a The Guardian.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.