egészséges életmód életmód fogyókúra szőlő bőrápolás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha ősz, akkor szőlő, idén pedig a nagy meleg miatt remek termés várható. Fogyózol, ezért kizárod az étrendedből? Ne tedd, a szőlő a diéta alatt is jó választás – most megtudhatod, miért érdemes naponta egy-két fürtöt elfogyasztanod!

A szőlő gyógyít!

Magas rosttartalmú gyümölcs, és rengeteg olyan vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, amelyek hatékonyak a rák és a szívbetegségek elleni harcban. Amellett, hogy felturbózza az immunrendszeredet, a megfázás ellen is kiváló. A benne lévő cukrok miatt jó hatással van az izommunkára, de nagyon jó még székrekedésre és női panaszok ellen. Sőt, a szőlő nagyszerű gyulladásgátló is!

Fiatalítja az arcbőrt

A szőlő magjait is fogyaszd el: a kozmetikai ipar egyik kedvence a szőlőmagból készült olaj, ami gyönyörűvé, ragyogóvá teszi a bőrt, és a ráncokat is segít eltüntetni, a szőlő ugyanis nagyon gazdag antioxidánsokban. Ha nem vagy nagy szőlőrajongó, szerezd be csak az olajat; esténként egy vattapamacsra vigyél fel belőle, és oszlasd el az arcodon. Szuper lesz a hatása!

Forrás: Thinkstock

Természetes fogfehérítő

A szőlőben található almasav segít eltüntetni a fogakon lévő elszíneződéseket. Ha a fehérítő hatása miatt eszed a szőlőt, fogyaszd kevésbé édesen, mert ahogy érik a gyümölcs, csökken a benne lévő savtartalom.

Life.hu tipp

A szőlő nemcsak nyersen jó – süteményekbe, salátákba is kiválóan működik. Tippekért kattints ide!

Ápolja a kezeket

A gyümölcsben található vitaminoknak köszönhetően a szőlő remek kézápoló szerként is működik, manikűrözés előtt kifejezetten érdemes az összetört szőlőszemekkel átdörzsölni az ujjakat, mert puhítja a bőrt. De ha 10-15 összetört vörös szőlőhöz adsz még egy 2 kanál cukrot, szuper bőrradírral tudod átmasszírozni a kezedet.

A fogyókúrába is beilleszthető

A szőlő cukortartalma viszonylag magas, 100 grammban körülbelül 78 kalória van, de ettől még beillesztheted a fogyókúrádba. Ihász Katalin dietetikus is ezt javasolja, a szakértő csak arra figyelmeztet, hogy cukortartalma miatt aki fogyni szeretne, lehetőleg módjával válassza ezt a gyümölcsöt, és ne nassolnivalóként, hanem kisétkezésként gondoljon egy fürt szőlőre. Sokan a szőlőkúrát választják ősszel fogyókúra gyanánt – ez jó választás, de nem mindegy, hogyan csinálod, ITT írtunk is róla korábban.

Forrás: Thinkstock

Jót tesz az agynak

Kutatások igazolják a szőlő agyműködésre gyakorolt hatásait. A szőlőben lévő szőlőcukor felfrissíti az agyműködést, B-vitamin-tartalma pedig jót tesz az idegrendszer működésének.

Véd a sugárzás ellen

A szőlő nemcsak a rákmegelőzés egyik fontos eleme, de baj esetén is érdemes fogyasztani: állítólag a sugárkezelések alatt óvja a testet, nagyon jót tesz a szervezetnek.

Life.hu tipp

Ha nem csak magában nassolnál szőlőt, az Origo.hu korábbi cikkéből megtudhatod, mivel is érdemes kombinálni ezt az isteni gyümölcsöt!

Cukorbetegek vigyázzanak vele!

A korábbi tévhitekkel ellentétben a szőlőt akkor is lehet fogyasztani, ha valakinél fennáll a cukorbetegség esélye, az adagokra azonban nagyon kell figyelni – erről ITT írtunk. Ihász Katalin dietetikus azonban kiemeli, hogy a szőlő egy sok cukrot tartalmazó gyümölcs, szénhidráttartalma magas, ezért ő cukorbetegeknek nem javasolja a szőlőfogyasztást, mert a gyümölcs gyorsan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, ami hirtelen emeli meg a vércukorszintet.

Regenerálja az izmokat

Ha sokat edzel, érdemes szőlőt fogyasztanod például tízóraira. Magas ugyanis az antioxidáns-tartalma, segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből, és jót tesz edzés után az izmok regenerálódásában is.

Forrás: Thinkstock

Óvja a szemet

A szőlőben található lutein és zeaxantin, ezek pedig védik a szemet a nap káros sugaraitól, csökkentik a kor előrehaladtával kialakuló szembetegségeket.

Fáradtság és stressz ellen kiváló

Sokszor vagy indokolatlanul fáradt, ideges, túlhajszolt, és a stressz sem kerül el? A szőlő erre is megoldást nyújt, a benne lévő vitaminoknak köszönhetően ugyanis nagyon jó hatással van a kedélyállapotra.

Szereted a szőlőt?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.