7 színész, akit imádunk utálni: ők a filmvászon örök rosszfiúi

Forrás: AFP -
színész rosszfiú karakter magazin
Ha képregénygonoszt, sorozatgyilkos, korrupt zsarut, gengsztert, vagy simán csak a főhős ellenfelét kell alakítani, akkor őket tárcsázzák először. Van, akiket a fizikai adottságai, másokat a kisugárzásuk, vagy épp a karrierjük alakulása juttatott el ehhez a skatulyához, amit nem is nagyon bánnak: ahogyan mi imádjuk őket nézni közben, úgy ők is imádnak a filmvásznon gonoszkodni.

Mads Mikkelsen

Mads Mikkelsen Forrás: AFP

Legutóbb az új Indiana Jones-film megrögzött náci főgonoszaként láthattuk az egyedi arcberendezésű dán színészt, de játszotta ő már James Bond világuralomra törő ellenfelét, vagy Doctor Strange képregényfilmes ellenlábasát is, sőt akkor is egyből őrá gondoltak, amikor Johnny Depp helyettesét keresték a Legendás állatok-széria antagonistájának szerepében. A legemlékezetesebb rosszfiút pedig egy sorozatban alakította, az ikonikus Hannibal Lecter bőrébe bújva, és az egyedi sármját hideg kegyetlenséggel párosítva. Mikkelsennel kapcsolatban hozzá tartozik az is az igazsághoz, hogy inkább a hollywoodi karrierjére jellemzőek a negatív karakterek, az európai rendezők továbbra is a legváltozatosabb szerepekben használják őt – lásd az Ádám almáitól a Vadászaton át a Még egy kört mindenkinek című filmekig.

Danny Trejo

Danny Trejo AFP

Ha van valakire, akire illik az örök rosszfiú titulus, az Danny Trejo. Ilyen barázdált arccal persze nem is csoda, tipikusan az a fazon, akivel senki sem szeretne egy sötét sikátorban találkozni. (Kivéve persze, ha tudja róla, hogy ő Danny Trejo, és autogramot akar kérni tőle!) A jövőre már a 80. életévét betöltő, mexikói származású Trejo a filmszínészi karrierjének 1985-ös beindulása óta több mint 400 filmes és tévés produkcióban szerepelt, lényegében kizárólag rosszfiúkat játszva, és a legtöbb esetben csak egy-két jelenetben. Nagyobb szerepekkel először a másodunokatestvére, Robert Rodriguez találta meg (Desperado, Alkonyattól pirkadatig), és tőle kapta meg élete első és egyetlen főszerepét is a Machete-filmekben. Trejo amúgy azért csak negyven éves kora felett kezdett el egyáltalán színészkedni, mert előtte mással volt elfoglalva, úgymint fegyveres rablások, heroinfüggőség, bokszbajnoki címek és hosszú börtönbüntetések – volt tehát honnan meríteni a rosszfiú-szerepekhez.

Mark Strong

Mark Strong Forrás: AFP/Yann Coatsaliou

A 60. születésnapját a közelmúltban ünneplő angol sztár igazi jóképű szépfiúként kezdte a színészi karrierjét, aztán a húszas évei közepén elkezdett erősen kopaszodni. Ez teljesen kétségbeejtette, és egy rövid ideig még olyan szörnyű módszerekkel is próbálkozott, mint a fejtetőn átfésült hajtincsek, majd feladta a küzdelmet, és kopaszra nyírta a fejét. Azt hitte, ezzel lőttek a karrierjének is, de épp ellenkezőleg történet. Csak a romantikus filmek főszerepeiről kellett lemondania, aminek még igazából örült is, mert túl nyálasnak tartotta őket. Jöttek viszont sorban a rosszfiú karakterek (Csillagpor, Spíler, Shazam!), akiket Strong mind egyedivé is tudott tenni a drámai képességeinek köszönhetően. Legutóbb a Gyagyás gyilkosság 2-ben pedig már odáig jutott, hogy a saját rosszfiú szerepeinek egyfajta paródiáját is örömmel előadta.

Willem Dafoe

Willem Dafoe Forrás: Getty Images fpr AARP/2018 Getty Images/Gabriel Olsen

Dafoe karrierje épp ellentétesen alakult, mint Strongé, legalábbis a rosszfiúság szempontjából. A látványosan sármos Stronggal ellentétben Dafoe látványosan „rosszarcú", ezért negatív karakterekkel indult a karrierje, és nagyon sokáig szinte csak ilyen szerepeket kapott. (Rendben, közben egyszer azért magát Jézus Krisztust is eljátszotta, de az a Jézus-film, a Krisztus utolsó megkísértése sem volt éppen egy tipikus darab). Ő volt a főgonosz a Pókember-szériában, a Féktelenül 2-ben, vagy a Volt egyszer egy Mexikóban is, de emlékezetes a velejéig romlott karaktere a Veszett a világban, sőt még vámpírt is játszott (A vámpír árnyéka). Dafoe aztán az alakításainak hála aztán idővel igazi színésznagysággá, többszörös Oscar-jelöltté nőtte ki magát, akire már nem csupán karakterszínészként számítanak, így változatosabbá vált a szerepeinek listája is – de azért a mai napig megtalálják őt a negatív karakterek is.

Tommy Flanagan

Tommy Flanagan Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Nicole Kubelka/Geisler-Fotopress

A skót nemzetiségű színész eredetileg festőművészként és DJ-ként tevékenykedett, ám egy szóváltást követő éjszakai támadásban leszúrták, és késsel összehasogatták az arcát. Majdnem belehalt a sérüléseibe, és a felépülése után terápiás céllal kezdett el színészkedni. Ez pedig olyannyira bevált neki, hogy azóta jó néhány film kisebb szerepeiben láthattuk őt A rettenthetetlentől a Sin City-ig. Ha valakinek két ilyen baromi nagy sebhely díszíti az arcát, az nyilván sohasem fog hamvas hősszerelmest játszani a filmvásznon, és ezt Tommy Flanagan is tudja, így hát örömmel formálja meg az újabb és újabb rosszfiúkat. Ez pedig néhol a visszájára is fordul, mint a Sons of Anarchy című tévésorozatban, ahol motoros rosszfiút alakít, de abban a szériában a motoros rosszfiúk a pozitív hősök.

Terence Stamp

Terence Stamp Forrás: AFP/Valery Hache

Az igéző tekintetű, 85 éves angol filmszínész egy karrierdöntés következtében került bele abba a skatulyába, ahonnan a hollywoodi filmek casting szakemberei a főgonoszokat válogatják. Fiatal filmcsillagként még az európai művészfilmek főszerepeiben villogott Stamp a hatvanas években, de egy idő után már nem őt hívták, hanem elkezdték helyette az „új Stamp-et" keresni. Ezt nehezen viselte, a magánéletében sem alakultak közben jól a dolgok, így még az is megfordult a fejében, hogy végleg felhagy a színészkedéssel. De aztán kapott egy ajánlatot, hogy játssza el Zod tábornokot, aki Superman fő ellenfele az 1978-as filmváltozatban, ami olyan jól sikerült, hogy ettől kezdve csupa hasonló szereppel keresték meg. Ő pedig élvezettel alakítja máig ezeket a figurákat, az igéző tekintetét némi ijesztgetésre is felhasználva, mint legutóbb Az utolsó éjszaka a Sohóban esetében.

Gary Busey

Gary Busey Forrás: AFP/Valerie Macon

Ijesztő vigyor, szétcsúszott arc, balhékkal teli magánélet: Gary Busey az „őrült rosszfiú" karakter tipikus megformálója Hollywoodban, pedig nem így indult a pályán. A karrierje kezdetén még Oscar-díjra is jelölték a legendás rockandroll-énekes, Buddy Holly megformálásáért, de ezután gyorsan kikötött a negatív karakterek mellett, a beskatulyázódása óta pedig nem igazán sikerült váltania, és nem is nagyon törekszik rá. A kilencvenes években még hollywoodi kasszasikerekben alakította a szemétládákat (Halálos fegyver, Úszó erőd), az ezredforduló után azonban már jobbára csak B-filmekben vicsorgatja a gonosz mosolyát (lásd például a Farkasok völgye: Irak című török akciófilmet). Azt pedig kiválóan megmutatta a Félelem és reszketés Las Vegasban emlékezetes, motoros rendőrös epizódja, hogy milyen Gary Busey, amikor igazán tenyérbemászó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.