Remény az újrakezdésre: bántalmazott, hátrányos helyzetű nőket támogat a CREATResili projekt

CREATResili nők projekt nemi erőszak magazin
Január 1-én veszi kezdetét a Hungary Helps legújabb, a Kreatív Európa által társfinanszírozott projektje, a CREATResili. A magyar-koszovói-albán együttműködés elsősorban a Koszovóban élő, marginalizált és nemi alapú erőszaknak kitett nőket támogatja a problémamegoldó design eszközével.

A Koszovóban élő, bántalmazott és hátrányos helyzetű nők nehezen tudnak új életet kezdeni. Ezt nagyban akadályozzák a feldolgozatlan traumák és az önálló megélhetés hiányzó féltételei. A program fő célja az lenne, hogy ezeknek nőknek segítséget nyújtsanak kreatív, önkifejező dizájntermékek elkészítésében és értékesítésében.

A bántalmazott nők így önálló jövedelemhez jutnak, és személyes történeteik elmesélése, feldolgozása is könnyebbé válhat. Nem titkolt cél, hogy a nemi alapú erőszak problémája ezáltal nagyobb nemzetközi nyilvánosságot kapna.

A CREATResili projekt

A projektet bemutató sajtótájékoztatón rövid beszédet mondtak az együttműködő partnerek, Kovács Péter, a kormányzati Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója, Atifete Jahjaga, a Koszovói Köztársaság első női elnöke, a Jahjaga Alapítvány alapítója, Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kuratóriumi elnöke, Petrányi Barna, a Pro Progressione ügyvezető igazgatója, valamint Ereza Gjikolli projektvezető (Gjirafa). Sor került a konzorciumi megállapodás ünnepélyes aláírására is.

Az együttműködés pozitív változásokat hozhat! Forrás: Palkó Dániel/Hungary Helps Ügynökség

A projekt két modulból épül fel. Az első szakaszban a szociális design alkalmazására vonatkozó módszertan fejlesztésére és kreatív szakemberek képességeinek fejlesztésére fókuszálnak. A projekt második felében pedig a módszertant valós, helyi környezetben fogják alkalmazni. Jelenleg a célcsoport a koszovói, hátrányos helyzetű és nemi erőszakot átélt nők.

„A Hungary Helps programban nagy szerepet játszik a nemek közti esélyegyenlőség elősegítése" – emelte ki Kovács Péter vezérigazgató.

Miért fontos dedikáltan a nőket segítő programok elindítása?

A UN Women sok adatot összegyűjtött ezzel kapcsolatban. Világszerte a nők több, mint 35%-a szenved el valamilyen erőszakot a partnerétől vagy a közvetlen környezetétől. Az emberkereskedelem 70%-ban a nőket érinti, jelentős részük kislány. A női körülmetélés 30 országban ma is napi gyakorlat és több, mint 200 millió érintettje van. A világon 400 millió nő él extrém mély szegénységben.

Elmondása szerint azok a közösségek, társadalmak lesznek a 21. század nyertesei, ahol a nők egyenlőkként élnek, mindenki számára elérhető az oktatás, a fejlődés és nem kell választani a karrier és a család között.

„Csodálatos jövőt látok magunk előtt..."

Az egykori koszovói elnök hálás a kezdeményezésért és hisz abban, hogy az együttműködés pozitív változást hoz majd a területen.

Atifete Jahjaga, a Koszovói Köztársaság első női elnöke hálás a kezdeményezésért Forrás: Palkó Dániel/Hungary Helps Ügynökség

„Ez a kezdeményezés és támogatás nem csak a családon belül vagy a közvetlen környezetükben erőszakot elszenvedett nőkre fókuszál, hanem azokra is, akiket a koszovói háborúban ért szexuális bántalmazás. A számuk mintegy húszezer főre tehető" – folytatta.

Pozitív változás a technológia segítségével

A Gjirafa hisz abban, hogy a technológia segítségével pozitív változásokat érhet el. Ehhez a célhoz tökéletesen alkalmazkodik a magyar projekt is.

Ereza Gjikolli projekt vezető (Gjirafa) Forrás: Palkó Dániel/Hungary Helps Ügynökség

A művészek képesek hozzájárulni a társadalmi változásokhoz

De hogyan is jön képbe a szociális design?

„A design fogalmának nem tett jót az első évtized. A designnak vannak mélyebb jelentéstartományai is, amit úgy szoktam megfogalmazni: a dolgok harmonikus együttállásának és a harmónia megteremtésének tudománya. Ennek része az életközösségek, a gazdasági közösségek harmóniájának az előmozdítása is. A terület művelői úgy hívják ezt: szociális design" – emelte ki Böszörményi-Nagy Gergely, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kuratóriumi elnöke.

Böszörményi-Nagy Gergely kuratóriumi elnök a szociális designról beszélt Forrás: Palkó Dániel/Hungary Helps Ügynökség

A tudás- és képességfejlesztés a hátrányos helyzetű egyéneknél és csoportoknál a saját kreatív gazdasági tevékenységük megvalósításához, a személyi kibontakozásukhoz és az életperspektíváik javításához járul hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.