Hit nélkül nincs is értelme? A sportnak is ez az alapja!

Forrás: Dreamstime -
kutatás testmozgás hit sport
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Lényegesen pozitívabb hatással van a szervezetre a testmozgás, ha elhisszük, hogy jót tesz nekünk – derül ki egy friss kutatásból, amely a sport pszichológiai és neuropszichológiai hatásait is vizsgálja. Fény derült továbbá arra is, hogy ez a prekoncepció erősen befolyásolja a tevékenység eredményét már azelőtt, hogy mozogni kezdett volna az illető.

Mindenki tisztában van azzal, hogy a testmozgás jót tesz az egészségünknek, de vajon ez a hit mennyire határozza meg a sport ránk gyakorolt hatásait? A Freiburgi Egyetem munkatársai megállapították, hogy azok az emberek,

akik pozitívan állnak a sporthoz, elhiszik, hogy egészségesek lesznek tőle, valóban többet profitálnak a testmozgásból mind pszichológiai, mind neuropszichológiai szinten.

Forrás: Dreamstime

Így zajlott a kísérlet

A szakemberek 76 férfit és nőt vizsgáltak, akiknek életkora 18 és 32 év között alakult. A vizsgálat során 30 percig kellett szobabiciklizniük. Ezt megelőzően az alanyokat csoportokra osztották, és mindannyian rövid filmeket néztek meg arról, hogy mennyire van pozitív hatással a szervezetre a biciklizés. Emellé mindannyian kérdőívet is kitöltöttek arról, hogy milyen hangulatban voltak épp a gyakorlatok megkezdésekor. A biciklizés során a résztvevők agyi aktivitását EEG segítségével mérték.

Összegzés

„Bebizonyosodott: az, hogy miként tekintünk a potenciális haszonra, amelyet a testmozgással érhetünk el, nagymértékben befolyásolja a jóllétünket. Ez amolyan önbeteljesítő jóslat: ha elhisszük, hogy jót tesz a mozgás, valóban jobban is érezzük magunkat utána" – foglalja össze a lényeget a kutatást vezető Hendrik Mothes.

10 pozitív hatás, amit a rendszeres sport hoz az életedbe

Miért éri meg rendszeres sportolni? Milyen pozitív hatásokra számíthatsz az élet minden területén? Olvasd el a Life.hu cikkét!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.