Nobel-díjas tudós fedezheti fel a hosszú élet titkát! A piros gyümölcsökben lehet a kulcs

2016.10.22. 18:34

Lehet, hogy a rák, az Alzheimer-kór, a cukorbetegség és számos öregkori betegség, ami jelentősen lerövidítheti az ember életét, hamarosan a múlté lesz? Bizony, előfordulhat, ha célegyenesbe jut az a munka, amit az idén orvosi Nobel-díjjal elismert japán tudós, Ohszumi Josinori, a Tokiói Műszaki Egyetem molekuláris sejtbiológusa indított el.

A kulcsszó az autofágia, vagyis az a sejttani folyamat, amely minden eukarióta élőlény sejtjeiben (növényekben, állatokban, egysejtűekben, többsejtűekben) zajlik, kisebb-nagyobb intenzitással. A sejt az autofágia útján bontja le az elöregedett, sérült, hibás, funkcióját vesztett, felesleges, káros, vagy kóros makromolekuláit.

Forrás: Thinkstock

Amint azt Katja Simon professzor, az Oxfordban található Kennedy Reumatológiai Intézet szakembere megfogalmazta, az autofágia nélkül a sejtek nem maradnának életben, hiszen a mérgező anyagok eltávolítása nélkülözhetetlen számukra. Azonban az öregedés során az autofágia teljesítőképessége hanyatlik, ennek következményei többek között a ráncok, a hajhullás vagy éppen a rák.

Ha azonban a tudósok rájönnének arra, hogyan tudják stimulálni az autofágia folyamatát, azzal megállíthatnák, sőt vissza is fordíthatnák az öregedést.  Nem arról van szó, hogy örökéletűvé válnánk, hanem arról, hogy amíg élünk, egészségesek maradunk, és nem kell különféle betegségektől szenvednünk. Egereken már sikerült mindezt megvalósítani, ám az embereken végzett kísérletek még váratnak magukra. Ha sikerül megérteni, hogy az autofágia során pontosan mi zajlik le, akkor azokat az összetevőket is meg lehet találni, amelyek aktiválhatják a folyamatot. Ezek lehetnek gyógyszerek, de természetes étrend-kiegészítők is.

Forrás: Thinkstock

Már azon is dolgoznak, hogy kiderítsék, milyen étrendbeli változtatásokkal lehetne segíteni az autofágiát, egyelőre a gránátalma, a kurkuma, a vörös szőlő meg a vörösbor tűnnek ígéretesnek,  ám a kívánt hatás eléréséhez több kiló szőlőt és több liter bort kellene elfogyasztani, ezért ezeket inkább koncentrátum formájában lenne érdemes a szervezetbe juttatni.

Forrás: Dreamstime

Simon arról is beszámolt, hogy a sejtek az éhezés hatására is beindítják az autofágiát, éppen ezért az időszakos kalóriamegvonás, például a böjt, segíthet a hosszú és egészséges élet elérésében. Könnyen lehet, hogy ha 70 százalékra visszaszorítanánk a jelenlegi kalóriabevitelünket, azzal számos betegségtől megvédenénk magunkat, de emellett a mozgás is elősegíti az autofágiát, amint azt egereken végzett kísérletekben már szintén kimutatták.

hosszú életegészségNobel-díj