Diétakisokos: mennyi időbe telik az élelmiszerek megemésztése?

diéta hús fogyás élelmiszer fogyókúra zöldség gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Számos diéta közül választhatnak a fogyni vágyók, ám azt sokan elfelejtik, hogy minden élelmiszer megemésztéséhez más időre van szüksége a szervezetnek. 

A tapasztalt diétázók már könnyűszerrel válogatnak a lassú és a gyors felszívódású élelmiszerek között. De pontosan mennyi idő kell az egyes élelmiszerek emésztéséhez? Azoktól, amelyek hamar felszívódnak, hamarabb leszünk éhesek. És bár felviszi a vércukorszintet, gyorsan le is esik. A Napidoktor most összeállított egy kisokost arról, hogy melyik élelmiszer emésztéséhez mennyi időre van szüksége a szervezetünknek. Ám mielőtt valaki drasztikus diétába kezdene, feltétlenül konzultáljon az orvosával!

A fogyáshoz válogassuk meg gondosan az élelmiszereket Forrás: Shutterstock

A gyümölcs- és zöldséglevekhez csupán 15-20 percre van szükségünk. A nyers zöldségek emésztése 30-40 percet, míg a főtteké 40 percet vesz igénybe. Az olajjal készült salátákat 1 óra alatt dolgozzuk fel, a keményítős ételeket pedig másfél-két óráig.

A szénhidrátot tartalmazó köretek, mint a rizs vagy a hajdina, 2 órát vesznek igénybe, a tejtermékek szintén. A húsok között is különbséget kell tennünk. A halakhoz kell a legkevesebb idő, 45-60 perc, a szárnyasokhoz másfél-két óra, a sertéshez 4, a bárányhoz 5 óra is kellhet.

Az olajos magvak jó éhségűzők lehetnek, hiszen 3 óráig emésztjük őket.

Banánból sosem elég - számos jótékony hatása van a gyümölcsnekhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190114-bananbol-sosem-eleg-szamos-jotekony-hatassal-bir-a-gyumolcs.htmlAki fogyókúrázik, általában kerüli a banánt, pedig rengeteg jótékony hatása van az egészségünkre nézve. Ha szeretnél valami jót tenni a testeddel, szaladj le a boltba, és vegyél néhány darabot. Ez Zsír!Origo223 kiló volt, ma már Ironman versenyeken indul az apukahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190111-marcus-cook-223-kilo-volt-ma-mar-ironman-versenyeken-indul.htmlMarcus Cook élete egy megrendítő beszélgetés hatására vett fordulatot, amikor már 223 kilót nyomott. Életmódváltásának köszönhetően most viszont Ironman versenyeket teljesít, és jobban érzi magát, mint valaha. Ismerd meg Marcus történetét! Ez Zsír!OrigoBikiniben pózol Liptai Claudiahttp://www.life.hu/ez-zsir/20190113-bikiniben-pozol-liptai-claudia-musorvezeto.htmlInstagram-posztjai tanulsága szerint a nyaralása minden percét élvezi Liptai Claudia. A műsorvezető gyönyörű helyen pihen férjével és gyerekeivel. Ez Zsír!OrigoNem elégedett a testével: diétába fogott Köllő Babetthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190112-nem-elegedett-a-testevel-dietaba-fogott-kollo-babett.htmlBár Köllő Babett kitűnő formában van, ő elégedetlen a testével, és megfogadta, hogy változtat rajta. Még többet edz, és az étkezési szokásait is átalakította. Ez Zsír!OrigoEzt jelenti a csirkemell fehér csíkozottsága http://www.life.hu/ez-zsir/20190112-ezt-jelenti-csirkemell-feher-csikozottsaga.htmlAz egész világon fogyasztják a csirkemellet, és mivel ez egy egyszerűen és változatosan elkészíthető hús, nagyon sokat eszünk belőle. A tömegtenyésztés hatására azonban sok változás következett be, erre utalnak a fehér csíkok a csirkemellen, amelyek nem jelentenek jót. Ez Zsír!OrigoKarfiolhummusz: vegán, gluténmentes és alacsony szénhidráttartalmú finomsághttp://www.life.hu/ez-zsir/20190111-karfiol-hummusz-vegan-glutenmentes-alacsony-szenhidrattartalmu-igy-keszul.htmlA hummusz használható szendvicskrémként, önmagában például grillezett zöldségekkel, de készítheted mártogatósnak, vagy akár egy pitát is megkenhetsz vele, majd mehet is hozzá a többi finomság ízlés szerint. A hummusz eredetileg csicseriborsóból készül, ami egyébként rendkívül egészséges és kiváló fehérjeforrás. Most mégis mutatunk egy szintén nagyszerű receptet, egy alternatívát, mégpedig karfiolból. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.