A kutyasétáltatás íratlan szabályai

A,Girl,And,Her,Dog,(labrador,Retriever),Walking,In,A
Shutterstock/Copyright (c) 2011 Ljupco Smokovski/Shutterstock. No use without permission. - Ljupco Smokovski
házi kedvencek kutya kutyasétáltatás szabályok
Egy kutyával barangolni, felfedezni a világot hatalmas élmény. Viszont a kutyasétáltatás koránt sem olyan egyszerű és természetes dolog, mint amilyennek tűnik. A gazdának folyamatosan figyelni kell kutyájára és környezetére egyaránt.

Amikor először veszel magadhoz egy ebet, legyen az kölyök vagy idősebb, egy teljesen új világ nyílik ki számodra kutyasétáltatás közben. A kezdet kezdetén még több időt töltötök otthon, a kutyaiskolában, esetleg a ház körül tesztek rövidebb köröket. A póráz feszül, még nincs meg a megfelelő kontrollod felette. Idővel egyre inkább átveszed az irányítást, és bár nem tökéletes, nagyobb sétákra indultok és felkeresitek a közeli kutyafuttatót. 

Az alapok

Közterületen a kutyákat kötelező pórázon vezetni, de valljuk be, ezt nem mindenki tartja be. Minden esetre zacskó mindig legyen nálad és ne légy rest kutyád ürülékét magaddal vinni az első e célra fenntartott szemetesig, vagy hazáig. Bárki jön is szembe, kutyádat jobb, ha láb mellé veszed rövid pórázon. Idegen kutyával mindig a gazda előzetes engedélye után, pórázon lehet barátkozni, és ugyanez vonatkozik a simogatásra, és a jutalomfalatokra is.

Zárt kutyafuttató

Border,Collie,And,Jack,Russell,Terrier,Playing,In,The,Grass
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Chendongshan/Shutterstock

Zárt kutyafuttatónál az odabent vidáman szaladgálók közül többen is felfigyelnek érkezésetekre. Mielőtt bemennétek, tanácsos megvárnod, míg a kíváncsiskodókat elhívják a kaputól, hiszen akaratlanul is kiszökhet lábad mellett valamelyik kutya. Biztosan lesz néhány nagyon barátságos kutyus, akik azonnal visszatérnek ismerkedni, míg mások biztosabb távolságból figyelnek majd. Ha kutyusod barátságos, és a bent lévőknek nincs ellenvetése, gond nélkül elengedheted. Néhány perc alatt feloldódik majd ő is és szalad fogócskázni. Ha kicsit mogorvább típus, akkor saját és mások biztonsága érdekében ajánlott szájkosarat tenned rá, vagy be se menni, míg a kutyaiskolában meg nem oldjátok ezt a problémát.

Nyitott kutyafuttató

Nyitott kutyafuttatókból általában több van, mint zártból. A szabály viszont itt is él, kutyád a területet nem hagyhatja el. Ezen a területen a jól behívható kutyákat lehet biztonsággal elengedni, akik egy esetlegesen felbukkanó macska láttán is visszatérnek. Ha kutyád ezt még nem tudja, jobb, ha hosszú pórázon vezeted és úgy adsz neki gyakorlatokat, míg kialakul köztetek a megfelelő kapcsolat. Hidd el, felemelő élmény nézni ahogy a kutyák szabadon szaladgálnak a számukra biztosított területeken. Cserébe viszont muszáj nagyon odafigyelned környezetedre is, mert bármikor szükséges lehet behívnod, mert jön egy gyalogos, vagy kerékpáros.

Természetvédelmi terület, erdők

Man,With,Dog,On,A,Leash,Walking,On,Snowy,Pine
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2018 vvvita/Shutterstock

A természet a vadállatok élőhelye, otthona. Ezen területeken csak vendég vagy, ezt tiszteletben kell tartanod. Hiába sétálsz kutyáddal műúton vagy kijelölt turista útvonalon, akkor is csak pórázon vezetheted a jelenlegi jogszabályok szerint. Ez alól az se mentesít, ha kutyád mindvégig láb mellett halad. Egy felugró nyúl, fácán vagy őz könnyen feléleszti ebed vadászösztönét, és ha utána ered, hosszú percek, órák is eltelhetnek, míg visszatalál hozzád, vagy arra a helyre, ahol utoljára látott. Rosszabb esetben napok, hetek is eltelhetnek, míg rátalálsz. Ráadásul a vadászok is kilőhetik, ha üldözi a vadállatokat. A pórázon vezetett kutya tehát több okból is nagyobb védelmet élvez a városon kívül.

Ha szembe jön valaki

Legyen szó utcán szembe jövőről, vagy a futtatón áthaladó pórázon vezetett kutyáról, gyalogosról, kerékpárosról vagy lovasról, a szabadon szaladgáló kutyádat minden esetben be kell hívnod, meg kell fognod. Környezetedre tehát mindig figyelned kell, és időben reagálnod. Ha van rá hely, húzódjatok félre. A pórázon vezetett kutya lehet, hogy valamilyen okból nagyobb területet igényel, ezt sokan jelzik sárga vagy piros szalaggal, de van, aki direkt emiatt öltözik teljesen sárgába. Ha ilyennel találkozol, érdemes tisztes távolságból érdeklődnöd, hogy mekkora helyre van szükségük, hogy békésen elhaladjatok egymás mellett. Ugyanakkor fordítva is figyelned kell! Ha a te kutyád van pórázon, neked is meg kell állnod, míg behívják, megfogják a szabadon lévő kutyát és félre kell állnod a gyalogos, kerékpáros vagy lovas útjából.

A lovakról jobb, ha tudod, menekülő állatok. A lovasa kellően tanult, képzett, ha kijár terepre, de ha kutyád hirtelen oda szalad, ugat és acsarkodik, akkor a ló megijedhet, lovasát ledobhatja, rosszabb esetben kutyádat megrúghatja. Sok lovasiskola a már tapasztaltabb gyerekcsapatokat is kiviszi, ilyenkor kicsivel több időt igényel, míg elhaladnak mellettetek. Ehhez viszont jól képzett lovakra van szükségük, melyek megszokták a közlekedőket, kutyákat és gépjárműveket, tehát általában ritkán van baj, míg mindenki figyel a másikra. Ha esetleg legelő, pihenő lovascsapatba futsz, mindig szólj nekik, hogy érkeztek, legyen idejük nekik is felkészülni, különösen, ha pónikon vagy kisebb lovakon gyerekek ülnek.

Ha időben észleled a közeledőt, kutyádat rövid pórázra veszed és félre álltok, akkor a baj az esetek többségében többnyire elkerülhető. Hidd el, hálás lesz érte mindenki, ha kölcsönös tisztelettel helyet biztosítotok egymásnak. A kérlek és a köszönöm pedig igazi varázsszavak, bátran használd őket.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.