Közösségi kórokozók! Téged is megfertőznek a kollégáid?

Forrás: Thinkstock -
immunrendszer betegség megelőzés egészség fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fáj a fejed és kapar a torkod? A legszívesebben ágyban maradnál, de nem engedheted meg magadnak az ágynyugalom luxusát? Vár a munkahely és a kollégák, akik gyanakodva figyelik a tüneteidet. Fertőzésgyanús vagy, és úgy érzik, merényletet követsz el ellenük a jelenléteddel.

Nemcsak a gyerekközösségekben, a munkahelyen is kínos, és rengeteg problémát vet fel, ha valaki félig betegen, de látványos tünetekkel veszi fel a munka fonalát. Az irodai - jellemzően szűk terekben - teljes joggal merül fel a kérdés, hogy mit is keresel ott, hiszen tüsszögsz és teleköhögöd az irodát kórokozókkal. Sokan úgy vélik, ez a magatartás messze túllépi a munkahelyi illem kérdését. Akár tetszik, akár nem, ha valakinek fertőzéses (vírusos, bakteriális) tünetei vannak, az jobban teszi, ha otthon marad. Egyéb esetben joggal vívja ki kollégái haragját, nemtetszését és megjegyzéseit. Másrészről nyilván tehetetlennek is érzed magad, hiszen a legtöbbször félelemből vállalod betegen is a bejárást. Attól tarthatsz - szintén joggal- hogy otthonmaradásod, főleg ha az gyakran megesik, a feletteseid felé rossz üzenet. Gyengeségről árulkodik, és lógós munkaerőként könyvelhetnek el.

Forrás: Thinkstock

De nézzük a másik oldalt!

Mit tehetsz te, ha a közeledben "vírus-fészek" dolgozik?

A megjegyzéseken túl, amelyekkel nyilván nem érsz célt, hiszen nem véletlenül ül munkahelyi gépe előtt a beteg kolléga, a megelőzésre érdemes fókuszálni.

Immunerősítés

- Mielőbb töltsd fel vitaminraktáraidat! Ebben az időszakban leginkább C-vitaminnal, ami igazi nagyágyú a cseppfertőzéssel terjedő fertőzések kivédése során. A legjobb, ha természetes vitaminokban gondolkodsz, és a mindennapi étkezésbe nagy mennyiségű gyümölcsöt, zöldséget iktatsz be. Ha ez nem járható út, akkor elő a tablettás vagy vízben oldódó vitaminokkal!

- Sportolj! Ha az immunerősítésről van szó, nem lehet megkerülni a mozgás fontosságát. Természetesen nem kell zsúfolt (és szintén kórokozótanyaként működő) konditerembe menni ahhoz, hogy alaposan átmozgasd a testedet. Válassz "magányos", valamint szabad levegőn is végezhető mozgásformákat, például fuss naponta egy fél órát. A jóga is csodákat tehet az immunrendszereddel, de fertőzésgyanús időszakban ennél is inkább az otthon is végezhető gyakorlatokat válaszd.

- Szaunázz! Nem biztos, hogy a rendelkezésedre áll otthon az izzó, saját házi szauna - pedig az lenne az igazi. Ugyanakkor a szaunázás rendkívül fontos a szervezet edzésében, így ha szükségesnek érzed, akkor menj közösségi szaunába. Válassz olyan időszakot, amikor nem feltétlenül kell öt másik emberrel megosztanod a szaunakabint.

Sterilizálás

- Bár eddig ezt nem érezted fontosnak, ettől kezdve moss naponta akár hússzor is kezet!

- Ha nincs a közös mosdóban papírtörölköző, áldozz erre, vigyél magaddal egy nagy adagot, amit csak te használsz.

- A közös szappant felejtsd el, vigyél magaddal saját - fertőtlenítő hatású - kézmosót!

- Ne használd a munkahelyi tányérokat, evőeszközöket. A tapasztalatok szerint a közös lónak túros a háta, azokat senki sem mossa el alaposan. Lehet, éppen a köhögős kolléga evett-ivott a kiválasztott bögréből.

- Ne osztozz a közös vonalas telefonon. Inkább használd a saját mobilod, és legyen kicsit magasabb a telefonszámlád, de ne tartsd a szádhoz, arcodhoz a kórokozókkal "összekent" kagylót. Ha mégis, előtte fertőtlenítő kendővel töröld át..... cikinek tűnhet, de ne foglalkozz ezzel.

- Nem leszel feltétlenül nevetség tárgya, ha egészséged védelme érdekében szájmaszkot húzol. Így legalább az arcod, a nyálkahártyáidat véded a levegőbe került kórokozóktól.

Forrás: Thinkstock

- Ne egyél, ne igyál a "fertőző" kolléga közelében, lehet, éppen az asztalodon pirosló almára tüsszentett rá.

- Ha a többi kollégát ez nem zavarja, akkor párologtassatok fertőtlenítő hatású illóolajokat: levendulát, mentolt, eukaliptuszt, citromfüvet.

- Szellőztess gyakran!

- Kerüld a testi érintést. Hiába kedveled a kollégáidat, a reggeli puszit, ölelést, kézfogást felejtsétek el.

Biztonságos zóna kialakítása?

Erre valószínűleg nincs módod, bár sokan úgy vélik, hogy megfelelő számú és fajtájú szobanövénnyel körbebástyázva magad, csökkentheted a feléd áramló kórokozók számát. A növények levelei felfogják, " semlegesítik" a baktériumokat. Erre ugyan nincs kézzelfogható bizonyíték, (vagy csak mi nem találtunk) az azonban igaz, hogy a páfrányfélék a benti levegő páratartalmára vannak jó hatással. Az irodai, jellemzően száraz, a nyálkahártyát próbára tevő levegő páratartalmát növelik.

Kérd magad home office munkamódba. Ha a kollégának ez nem jutott eszébe, vagy nem áll módjába, akkor reménykedj, hogy ez a rugalmas megoldás a te esetedben működik. Egy próbát megér.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.