Tudtad? Tévhitek a hüvelyi fertőzésekről, amikről még nem is hallottál!

hüvelygomba hüvelyfertőzés intim micovag2020 hüvelyi fertőzés hüvelyflóra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak, akik nem szívesen beszélnek a hüvelyi fertőzésről, mert szégyellik a tüneteiket. Számtalan tévhit él ugyanis a köztudatban az eltérő típusú hüvelyfertőzésekkel kapcsolatban. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az eltérő tünetek hátterében milyen okok állhatnak, és azzal sem, hogy melyek a hüvelyfertőzés leggyakrabban előforduló formái. Ideje, hogy tisztába tegyük a hiányos, vagy téves ismereteket!

A kóros hüvelyi folyással és emellett számos kellemetlen tünettel járó hüvelyfertőzések három leggyakrabban előforduló formája a bakteriális vaginózis, a hüvelygomba és a Trichomonas-fertőzés.

Mint a nevükből is látszik, a hüvelyfertőzések eltérő okokból következhetnek be. A termékeny korban lévő nők körében leggyakoribb a bakteriális hüvelyfertőzés, más néven bakteriális vaginózis. Kialakulásában számos tényező szerepet játszhat: egy uszoda klóros vize, egy kevéssé higiénikus mellékhelyiség, de akár egy hosszabbra nyúlt antibiotikum-kúra is állhat a jelenség hátterében.

A gombás hüvelyfertőzés kialakulásáért a legtöbb esetben az egészséges hüvelyflóra részét képező Candida albicans nevű élesztőgomba tehető felelőssé, melynek gyulladásos tünetekhez vezető, kóros mértékű elszaporodását ugyancsak több tényező előidézheti, köztük a legyengült immunrendszer, a túlzott szénhidrátbevitel, illetve az antibiotikum-használat.

A termékeny korban lévő nők körében a bakteriális vaginózis a leggyakoribb hüvelyi fertőzés Forrás: Shutterstock

De mi okozza a hüvelyi fertőzést?

A hüvelyi fertőzések nemcsak fizikai, de gyakran lelki panaszokat is előidézhetnek, sok embernél bűntudattal párosulhatnak. Ez a rossz érzés abból a téves információból ered, hogy a hüvelyi fertőzések a szexuális aktivitásra vezethetők vissza, holott ez nem feltétlenül igaz.

A hüvelyflóra természetes egyensúlyát rengeteg külső és belső tényező befolyásolhatja. Az egészséges hüvelyben a tejsavbacilusok megakadályozzák a baktériumok szaporodását, de amint ez az egyensúly felborul – például bizonyos betegségek, gyógyszerek, esetleg a túlzásba vitt intimhigiénia hatására – csökken a védő hatású baktériumok száma. Ettől gyengül a hüvely védekező képessége, ami tökéletes táptalajt biztosít a kórokozók szaporodásának és a hüvelyfertőzés létrejöttének is. Így érthető, hogy hüvelyi fertőzés akár olyan nőknél is könnyedén kialakulhat, akik egyáltalán nem élnek szexuális életet. Az egyik tévhitet tehát máris megcáfoltuk: nem minden hüvelyfertőzés terjed nemi úton!

Tévhit az is, hogy az intim higiénia csakis akkor megfelelő, ha mindent elkövetünk a hüvely tisztaságáért. Pedig a túlzásba vitt tisztálkodással sokszor többet ártunk, mint használunk. A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel és az illatos tisztálkodószerekkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, és tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát. Ezért ezekkel a kemikáliákkal érdemes óvatosan bánni, és inkább kerülni a használatukat. A túl szoros, illetve műszálas alsónemű, valamint a tanga sem szerencsés hétköznapi viselet: könnyű beleizzadni, a nyirkos-párás közeg pedig kedvez a kórokozók szaporodásának.

Ahogy fentebb írtuk, az egyik leggyakoribban előforduló intim fertőzés a bakteriális vaginózis, amelynek kísérő tünete a bőséges, híg, áttetsző és jellegzetesen halszagú hüvelyfolyás. A probléma kezelése azért is különösen fontos, mert felfelé terjedve méhnyálkahártya-, illetve kismedencei gyulladást is okozhat, terhes nőknél pedig akár idő előtti burokrepedést – ezért is kell várandósság idején fokozottan ügyelned hüvelyflórád épségére! A bakteriális vaginózissal járó bőséges folyáshoz általános diszkomfortérzet társul az intim testrészen.

Nem győzzük hangsúlyozni a nőgyógyászati vizsgálat fontosságát a pontos diagnózis és a megfelelő terápia érdekében, de szerencsére, amíg eljutunk orvosunkhoz, számos vény nélküli készítmény kapható bakteriális vaginózis tüneteinek enyhítésére és a hüvelyflóra helyreállítására. Van köztük olyan is, amelyet terhesség alatt is lehet használni, viszont ha várandós vagy, ilyenkor minden kezelést csakis az orvosoddal történt előzetes egyeztetés után kezdj el!

Fontos a nőgyógyászati vizsgálat a pontos diagnózis és a megfelelő terápia érdekében Forrás: Shutterstock

A hüvelygomba kizárólag nemi úton terjed? Nem!

A gombás hüvelyfertőzés hátterében a hüvelyben normál körülmények között is jelen lévő Candida gombák túlszaporodása áll. A hüvelygomba, más néven candidiázis egyik vezető tünete ugyancsak a megváltozott hüvelyváladék, mely ebben az esetben fehéres-sárgás színű, és „túrós" jellegű. A folyáshoz ráadásul erős viszketés, égő érzés is társul. Tévhit, hogy a gombás hüvelyfertőzés elsősorban nemi úton terjedő betegség volna, így egyáltalán nem biztos, hogy a társunk „okozta" a problémát. A gombás hüvelyfertőzést ugyanis egyebek mellett kiválthatja a magas szénhidrát- és cukortartalmú ételek rendszeres fogyasztása, antibiotikum vagy fogamzásgátló szedése, cukorbetegség, stresszes életmód, terhesség.

Gombás hüvelyfertőzés esetén is hangsúlyoznunk kell a szakorvosi segítség fontosságát, amíg azonban eljutunk a vizsgálatra, jó, ha tudjuk, hogy a hüvelygomba kiegészítő kezelésére is számos készítmény érhető el a gyógyszertárakban. Lényeges szempont lehet a kiválasztásánál, hogy olyan terméket vegyünk le a patika polcáról, ami nemcsak tüneteinket szünteti meg, hanem a gombák szaporodásának is gátat vet.

Előfordulhat, hogy az aktus során partneredet is megfertőződ, és ha a társad ugyancsak érzékeli magán a gomba okozta tüneteket, érdemes mindkettőtöket kezelni, és a teljes gyógyulásig a szexuális aktus sem ajánlott. Fontos még megemlítenünk, hogy sokan tévednek, amikor azt hiszik, hogy a rendszertelen és egészségtelen táplálkozásnak semmi köze nincs a hüvelygombához. Ahogy már említettük, a szénhidrát fontos tápanyag a Candida gombák számára, így ha valaki túlzásba viszi az édességek, cukros üdítők, vagy az alkohol fogyasztását, az bizony erősen kockáztatja a hüvelygomba kialakulását.

Mi a trichomoniázis?

A hüvelyfertőzések leggyakoribb formái, az úgynevezett „nagy hármas" harmadik tagja a trichomoniázis, melyet a Trichomonas vaginalis nevű egysejtű okoz. Ez a nemi úton terjedő betegség ugyan mindkét félnél megfertőzi a húgyutakat és az ivarszerveket megfertőzi, azonban inkább a nőknél okoz panaszokat: a bőséges, habos, sárgás-zöldes folyáshoz égő, viszkető érzés társul a hüvelyben és a nemi szerveken. Ha ezeket a tüneteket észleled magadon, fordulj azonnal orvoshoz, és ha a diagnózis igazolódik, nyugodtan vond kérdőre hűtlenkedő partneredet!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.