Ne halogasd a nőgyógyászati vizsgálatot: ez a daganat a nők 70-80 százalékát is érintheti

Forrás: Shutterstock -
hormon műtét mióma menstruáció meddőség daganat vetélés puffadás magazin méheltávolítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt manapság minden nő pontosan tudja, nagyon fontos, hogy évente részt vegyünk méhnyakrákszűrésen, amit ha időben felfedeznek, nagyon jól gyógyítható. Azzal azonban kevesen foglalkoznak, hogy az éves rutinvizsgálat, nem csupán a méh- és petefészkek rosszindulatú elváltozásainak kiszűrése miatt szükséges, hanem ilyenkor egy csomó más betegséget is kimutathatnak. Ilyen például a méhmióma, amely a szakemberek szerint valamilyen formában a termékeny korú nők 70-80 százalékát érint. Szerencsére ritkán válik rosszindulatúvá, de ennek ellenére komoly, az életminőséget rontó tünetei lehetnek. Nézzük, mit kell tudni róla, és mi a teendő, ha nálunk is kialakult. 

A mióma latin szó, és izomgöböt jelent. A mióma a méh izomfalát alkotó simaizomsejtekből kiinduló, tokkal körülvett jóindulatú daganat, melyet méhizomdaganatnak is szokás nevezni. Ez a tumor a női szervezet egyik leggyakoribb daganatfélesége, kialakulásának okát nem lehet pontosan tudni, az azonban szinte biztos, hogy öröklődhet, és az is, hogy a hátterében ösztrogéntúlsúly áll és gyakrabban érinti az elhízással küzdőket és az egyéb hormonális problémákkal rendelkezőket. A mióma főleg a 35–45 év közötti nők körében jellemző, de újabban egyre gyakrabban fedezik fel ennél fiatalabb nőkben is. Ez utóbbi oka lehet akár a képalkotó eljárások tökéletesedése, a nők egészségtudatosabbá válása (gyakrabban mennek vizsgálatra), vagy épp ennek az ellenkezője: a mozgáshiány és az egészségtelen étkezés.

A miómák mérete változatos, amikor felfedezik őket, általában pár centisek, amelyek az évek alatt gyerekfej, sőt dinnye méretűre is megnőhetnek. Nagyon sokszor több kisebb-nagyobb is megtalálható belőlük egyidejűleg.

Aszerint, hogy milyen típusú sejteket tartalmaz a mióma, a következő típusokat különböztetjük meg:

Leiomióma: simaizomsejtekből kialakuló mióma. A tumor élesen körülhatárolt, előfordulhat önmagában, de több is kialakulhat. Ez a leggyakoribb jóindulatú méhdaganattípus.

Fibroleiomióma: szintén simaizomsejtekből alakul ki, de ezek mellett tartalmaz kötőszöveti elemeket is.

Adenomióma: a méhizomzatot érintő endometriózis; az izomsejtek mellett mirigysejteket is tartalmaz

A mióma rosszindulatú formáját leiomioszarkómának nevezik, ami azonban nagyon ritka, 1000-ből 1-2 esetben fordul elő.

A miómák mérete változatos, amikor felfedezik őket, általában pár centisek, amelyek az évek alatt gyerekfej, sőt dinnye méretűre is megnőhetnek Forrás: Shutterstock

A miómát egyrészt az éves rutinvizsgálaton fedezik fel, másrészt akkor derül fény a meglétükre, amikor egy nő huzamosabb próbálkozás után sem esik teherbe, valamint az erős havi vérzés és görcsök is felhívhatják rájuk a figyelmet. A nagyra nőtt mióma a hasfalat is torzítja, kitapintható, így még az is előfordulhat, hogy belgyógyszati, egészen másra irányuló vizsgálat során fedezik fel. Ilyenkor szintén haladéktalanul fel kell keresni a nógyógyászt. A vizelési és emésztőszervi tünetei miatt gyakran urológus vagy gasztroenterológus valószínűsíti az elváltozást, és irányítja nógyógyászhoz a pácienst.

Legfőbb tünetei az alhasi görcsök, nyomás érzése a hasban, kismedencei és deréktáji fájdalmak, sűrű vizelési inger, székrekedés, haspuffadás, hányinger, bizonytalan eredetű gyomorproblémák, a menstruációs ciklus lerövidülése, rendellenes, erős vérzés. A vetélések mögött is gyakran mióma áll, elhelyezkedésétől függően és a teherbeesést is megnehezíti. A különösen nagy méretű vagy rossz elhelyezkedésű miómák derék- és lábfájást is okozhatnak, ilyenkor a daganatos méh többnyire kitölti az egész kismedencét, és akár ideget is nyomhat.

A rendellenes menstruációs vérzés következtében a miómás nők körében gyakran megjelenik a vashiányos vérszegénység. A vashiányos vérszegénység komoly életminőség-romlást eredményez, hiszen a szervezet oxigénhiánya miatt előfordulhat fáradékonyság, koncentrációzavar, levertség, depresszió is.

Legfőbb tünetei az alhasi görcsök, nyomás érzése a hasban, kismedencei és deréktáji fájdalmak Forrás: Shutterstock

Ha kiderül, hogy miómánk van, a tüneteink és életkorunk függvényében számos megoldás közül választhatunk. A kis méretű miómákat a legtöbbször (amennyiben nem okoz panaszokat) nem kezelik, viszont azokat is rendszeresen ellenőriztetni kell. Olykor azonban a legkisebb elváltozás - attól függ - hol helyezkedik el, meddőséget okozhat, ilyenkor van lehetőség hormonális kezelésre, és műtétre is. A kis miómákat többnyire laparoszkóppal vagy hiszteroszkóppal távolítják el. A szakembereket amúgy a miómák eltávolításának szükségessége megosztja. Vannak, akik az egészen kicsi miómák esetén is a műtétet javasolják, bár azt tudni lehet, hogy sokszor újak keletkeznek a helyükön. Mások szerint ameddig nincs vele probléma, addig nem kell bántani őket, csak ha már túl nagy helyet foglalnak el, vérzészavarokat és/vagy fájdalmat okoznak

Már nem fogamzóképes nők vagy a fogamzóképes koruk végén járó nők esetében szóba jöhet a miómával együtt a méh eltávolítása is, de többnyire csak akkor, ha nincs más lehetőség a mióma megszüntetésére. Ez esetben fontos tudni, hogy van, amikor csak a miómás méhtestet távolítják el, a méhnyak és a petefészkek megmaradnak, így azokat ugyanúgy időről időre ellenőriztetni kell.

Tévedés, hogy a méheltávolítással beköszönt a változókor is. Bár a menstruáció értelemszerűen megmarad, ha a petefészkeket nem veszik ki, a hormontermelés változatlan lesz vagy alig csökken. Ritka, de bizonyos esetekben azoknál a nőknél, akiknél a méhnyakat nem távolíthatták el, előfordulhat a menstruáció idejében kevés vérzés.

A mióma diagnózisát mindenki másképp éli meg. Van, aki azonnal, a legkisebbet is szeretné eltávolíttatni, mások attól félve, hogy a probléma kiújul, inkább - akár orvosi javaslatra - várnak vele, és csak egy bizonyos méret után vállalkoznak a műtétre. Ez utóbbit sokan javasolják, viszont ekkor számolni kell azzal, hogy előfordulhat, hogy csak a méh eltávolításával érhető el a gyógyulás.

Ha nálad is miómát diagnosztizáltak, jó, ha a panaszaidat átgondolva több szakembert is meghallgatsz, és úgy döntesz a számodra legmegfelelőbb terápia mellett.

Ha aggódsz és kételyeid vannak, nem tudod, hogyan dönts, a Facebookon támogatói és sorstárs csoportokat is találsz, ahol szintén hasznos információkhoz juthatsz, akár babavárásról, akár méheltávolításról legyen is szó a te esetedben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.