Menstruációs zavarok – Ezek az okok állhatnak a hátterében

rendszertelen menstruáció premens2022 egészség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A női lét velejárója a menstruáció, amit a legtöbben félve és izgulva várunk minden hónapban. Vannak, akiknek minden hónapban azonos napon, azonos időpontban jön meg a havi vérzése, de akadnak olyanok is, akik hiába várják időben, mégis a legtöbbször rendszertelen a ciklusuk. Sajnos, én is az utóbbi kategóriába tartozom.

A menstruációs ciklust számos hormon, köztük a prolaktin szabályozza.

Ha a prolaktin termelődése megnő a szervezetben, az befolyásolja a menstruációs ciklust és a PMS-tünetek jelentkezésében is szerepet játszik. Emellett a túlzásba vitt sport vagy az extrém fogyókúra szintén megzavarhatja az érzékeny női hormonháztartást.

Mindkettő komolyan igénybe veszi a szervezetünket, amire az agyunk akár úgy is reagálhat, hogy leállítja a peteéréshez szükséges hormonok termelését. Természetesen az sem jó, ha nem figyelünk oda az étkezésünkre és jó néhány fölösleges kiló felkúszik ránk, mert emiatt megnövekedhet a szervezet ösztrogén szintje, és elmaradhat a peteérés, sőt a menstruáció is hosszabb ideig tarthat, illetve rendszertelenné válhat.

Forrás: Shutterstock

A stressz ugyancsak megzavarhatja a menstruációs ciklust. A jelenlegi helyzetből fakadó bizonytalanság, a koronavírus-járvány miatti aggodalom szinte minden emberre, így a nőkre is hatalmas nyomást gyakorol.

A stressz a szervezetünkben stresszhormonok felszabadulását eredményezi, melyek hatnak a prolaktin termeléséért felelős agyalapi mirigyre. Tartós stressz idején a prolaktin-szint megemelkedik a szervezetben, ez pedig okozhat ciklusproblémákat, illetve a már meglévő PMS-tüneteket is felerősítheti.

A cikluszavarra és az azzal járó kellemetlen tünetekre segítséget jelenthetnek a hormonmentes, gyógynövénykivonatokat tartalmazó, recept nélkül kapható készítmények. Ilyen hatóanyag például a barátcserje, amelyet már az ókorban és a középkorban is használtak a "női bajok" kezelésére. Én kipróbáltam a barátcserje-tartalmú gyógyszert, és nekem bevált. A barátcserje segítségével hormonmentesen rendeződhet a ciklusunk, legyünk azonban türelemmel, a terápiás hatás ugyanis legalább három hónapos használattal érhető el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.