Vérrögöt okozhat a koronavírus, ez az oka

Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li -
szövődmény COVID-19 vérrög koronavírus vérrögképződés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mintákat elemezve jöttek rá a kutatók, hogy a koronavírussal fertőződött betegek vérében egyes antitestek hatására a sejtek elveszíthetik a véralvadással szembeni ellenállásukat.

Amerikai szakértők 250 koronavírus-fertőzéssel kórházba került beteg vérmintáját elemezték, és meglepő eredményre jutottak: nem számítottak rá, hogy a páciensek vérében ennyire magas lesz az antifoszfolipid antitestek száma. Ezek azok az antitestek, melyek bizonyos autoimmun betegséggel küzdő páciensek esetében vérrögképződést okozhatnak. Ilyen vizsgált betegség például a lupus és az antifoszfolipid szindróma - írja a Ripost.

Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li

Az antitestek általában hatékonyan, a kórokozók semlegesítésével támogatják a szervezetet, ám az autoantitesteket az immunrendszer termeli, és ezek tévedésből a szervezet saját szerveit és rendszereit támadják, ezzel sokszor nem kis kárt okozva.

A tudósok kegfrissebb eredményeiből az is kiderül, hogy "az erek belső bélését alkotó endoteliális sejtekre is komoly terhet rónak, így ezek a sejtek elveszítik azon képességüket, melyekkel egyébként meggátolhatnák a vérrögképződést".

A szakemberek hangsúlyozzák: az autoantitestek tevékenysége és a vérrögképződés közti összefüggéssel kapcsolatban további vizsgálatokra van szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.