Egyre több a majomhimlő-fertőzött Magyarországon

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin -
betegség majomhimlő fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Újabb kilenc, 23-50 éves férfinél igazolták a majomhimlő-fertőzést Magyarországon, ezzel 42-re nőtt a fertőzöttek száma – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

A betegek július 25. és 31. között majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatójukat, ahol minden esetben mintát vettek a himlő gyanúja miatt. A fertőzött emberek jelenleg elkülönítve otthon tartózkodnak: a legtöbbjük életvitelszerűen Budapesten él. Az NNK hozzátette, hogy a területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetében járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

Forrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin

A betegség általános, nem specifikus tünetekkel – lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal, illetve a nyirokcsomók duzzanatával – kezdődik, majd 1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések jelennek meg.

A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de kialakulhatnak a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ arra kéri a lakosságot, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén mindig forduljanak orvoshoz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.