Napi 6 doboz energiaital vagy 6 csésze kávé segít az öregedési memóriazavar vagy az Alzheimer-kór elkerülésében egy új kutatás szerint

Forrás: Antonio Guillem / Shutterstock -
Magyar Energiaital Szövetség energiaital kávé
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagy valószínűséggel, a világ lakosságának azon 80 százalékához tartozik Ön is, akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, a koffein azonban nem egyenlő a kávéval, még akkor sem, ha elsőnek az jut eszünkbe. A kávé számos más vegyületet is tartalmaz, amelyek jelen lehetnek, a kávéból kinyert koffeinben, ami ilyen értelemben nem nevezhető "tisztának". A kinyert természetes és a kémia folyamattal előállított koffein között hatásukat tekintve nincs különbség - írja a Magyar Energiaital Szövetség a közleményében a kávé és koffein világnapján. 

Energiaitalban és kávéban van a legtöbb koffein, de kisebb mennyiségben számos más élelmiszerben is megtalálható.

David Blum, a Lille-i Egyetem és Anne-Laurence Boutillier, a Strasbourgi Egyetem kutatói publikálták szintetikuskoffein-kutatásuk eredményét, amely szerint a rendszeres koffeinbevitel javítja a memóriáért felelős agyterület működését, ezzel pedig segít az öregedési memóriazavar vagy az Alzheimer-kór elkerülésében.

Forrás: Antonio Guillem / Shutterstock

Gray Arendash, a floridai egyetem kutatója szerint felnőtt emberek esetében 500mg napi koffein mennyiség (kb. 6 doboz energiaital vagy 6 csésze presszókávé) lenne az a mennyiség, ami nem csupán megakadályozza a memóriazavar kialakulását, hanem hatékonyan kezeli is a betegséget.

Ettől függetlenül a világ egyik legnagyobb (66.531 emberen elvégzett) kutatása szerint is egy egészséges felnőtt biztonsággal bevihet napi 400mg koffein mennyiséget - azaz naponta megihat például 5 doboz energiaitalt vagy 5 csésze presszókávét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.