Elő a túrabakanccsal, itt a tavasz!

túra
Shutterstock - maxbelchenko
kirándulás tanösvény család túraútvonal
A jó idő nem csak a hóvirágokat és krókuszokat csalogatja ki a föld alól, hanem a túrázókat is a szoba négy fala közül. Ideje, hogy ismét formába kerülj, hiszen újból vár az erdő!

A tavaly ősszel megmászott hegyoldalak csábítóan hívogatnak, neked pedig már nincs maradásod az irodában. A napfényes táj csábít, hívogat, csupán a munka tart vissza attól, hogy egész nap kirándulj és friss levegőt szívj. Erre a kalandra pedig szívesen hívnád barátaidat is, de már a tervezgetésnél elakadtok. Az eltérő fizikumotok nagyban gátolja, hogy milyen útvonalon haladhattok. Te máris bevállalnál néhány meredekebb hegyoldalt, míg más a jóval lazább, könnyebb útvonalra szavaz.

 

Hidd el, néhány irodában töltött sötét hónap alatt a te állóképességed is csökkent, ezért érdemes bemelegítésnek egyszerűbb útvonalakat keresned. Ha a család legkisebb tagjait is szívesen invitálnád magaddal, akkor kezdetnek a tanösvények világát érdemes felfedeznetek. Országosan már több mint 300 tanösvény útvonala közül választhattok. Ezek egyikén se fognak unatkozni a gyerkőcök, a kihelyezett ismeretterjesztő táblák pedig számos új dolgot taníthatnak nektek. A legtöbb útvonal kényelmesen bejárható néhány óra alatt, a magyar nemzeti parkok oldalán pedig túravezetőt is lehet kérni némelyik útvonalhoz is. 

túra
Forrás: mti

 A Természetjáró oldalán számtalan túraútvonalat, látnivalót és szálláshelyet találsz, ha már komolyabb útvonalakban gondolkodsz. Ha már elég fittek vagytok, akkor készülhettek többnapos túrára vagy választhattok az éremgyűjtős kihívások közül is. Ilyeneket kínál többek között a GeoGo, a HappyWay, a Villámkör, vagy a Kutyával futunk oldala. Kijelölt kerékpáros túraútvonalakat kínál többek között az Aktív Magyarország, a Pilis Bike és a Merre tekerjek. A lovasoknak az Eurohorse közel 2000 kilométeres útvonalat biztosít. Emellett érdemes lehet megnézni a Pilis Ride és a Magyar Lovastúra oldalát is. Ugyanakkor számos lovasiskola és nemzeti park szervez lovastúrákat az év során. Ne feledd, hogy Magyarországon károkozás nélkül bármely erdei út szabadon lovagolható, ahol ezt külön nem tiltják.

A természetvédelmi területeken járva ügyelj arra, hogy ne szemetelj és kutyádat pórázon vezesd, ezzel védve az erdei vadak nyugalmát is. A nemzeti parkok oldalán tájékozódhatsz arról, hogy milyen állapotban vannak a túraútvonalak, hol és mely időszakban tartanak vadászatot, illetve tájékozódj arról is, adott területen, milyen szabályok, törvények vonatkoznak rátok.

túra
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Summit Art Creations/Shutterstock.  No use without permission.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.