rendszeres testmozgás séta kardio sport
A sok ülőmunka, a rengeteg felesleges kalória és a mozgásszegény életmód negatív hatásaival tisztában vagyunk. Mégis nehéz rászánnunk magunkat a rendszeres testmozgásra, a helyes táplálkozásra, melyek az egészséges életvitel alapjait képviselik.

A rendszeres testmozgás sokkal többet nyújt annál, hogy megőrzöd fizikumod és az alakod, ami különösen fontos, ha ülőmunkát végzel. Bizonyára te is gyakran tapasztalod, hogy a mai, rohanó világban alig jut időd bármire is, és a testedzés bizony háttérbe szorul, esetleg emiatt bele se mersz vágni. 

Napi 10 perc intenzív gyaloglás vagy 15-30 perc séta, esetleg pár otthoni tornagyakorlat is elegendő ahhoz, hogy jót tegyél magaddal az egészséged megőrzése érdekében. A testmozgás többek között erősíti az izmaidat és az immunrendszered, segít a méregtelenítésben, felgyorsítja az anyagcserédet és csökkenti a stresszt, ezáltal javítja a kedélyállapotodat is. Ugyanakkor jótékonyan hat a szexuális életedre és segíti a nyugodt alvást is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása

Senki se várja tőled, hogy minden nap kilométereket fuss, tekerj vagy az edzőterembe járj tornázni, és nem is egészséges. Ahogy az se, ha hetente csak egy-két alkalommal fordítasz időt alig 10-20 perc testmozgásra. Az ideális valahol a kettő között van. 

A felnőttek számára hetente legalább 150 perc mérsékelt-közepes intenzitású kardiomozgást ajánl az Egészségügyi Világszervezet, amit kétszer 30 perc izomerősítéssel egészít ki. Ha a mennyiséget megduplázod és heti 300 perc kardiot és kétszer 60 perc izomerősítést végzel, akkor még jobb eredményeket érhetsz el. Szervezetednek szüksége van a regenerálódásra, ezért fordíts időt a pihenésre, az alvásra is. 

Lényeges szempont, hogy fokozatosan vágj bele a testmozgásba, főleg hosszabb kihagyás után és vedd figyelembe azt is, hogy mennyi felesleges kilóval küzdesz. Ha több, mint 15 kg van rajtad, ne vágj bele intenzív mozgásformákba, hanem sétálj, gyalogolj vagy ússz. Ha egészségügyi problémád van, mindenképp beszélj orvosoddal, ő mit ajánl. A mozgást fokozatosan építsd be napirendedbe, eleinte 5-10 perc is elég. 

Fizikai túlterhelés

Amikor mindenáron teljesíteni akarsz egy célt és túlterheled magad például egy alakformáló kihívás miatt, azzal csak magadnak ártasz. Ennek jelei a fáradtság, a gyengeség, az álmatlanság, az étvágytalanság, a levertség és a depresszió. Hosszú távon csökken a teljesítő képességed, megnő a sérülések kockázatának lehetősége és legyengül az immunrendszered. 

Minél jobban küzdesz azért, hogy a fizikai határaidat megnöveld, annál jobban csökkented szervezeted ellenálló képességét és egyre érzékenyebbé válsz a betegségekre. Ezt megelőzheted, ha fokozatosan kezdesz edzeni, például hétnaponta, mely alatt időt biztosítasz testednek is a pihenésre, az alkalmazkodásra. Ha így teszel, egészségesebb leszel és a teljesítő képességed is megnő.

A helyes étkezés

A megfelelő, rostokban gazdag táplálkozás sokkal fontosabb, mint hinnéd. Tested az általad elfogyasztott ételekből nyer energiát, vitaminokat és ásványi anyagokat, melyek nélkül nem tudsz mozogni és ez a közérzetedre is kihathat. Ezért ajánlott minden nap többféle zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztanod. A diétás, de tartalmatlan ételek ugyanolyan károsak lehetnek, mint a hizlaló ételek, melyek hosszú távon sokkal több bajt okoznak, mint hinnéd. 

Tippek az egészséged megőrzéséért

  • Minden nap sétálj 1-2 buszmegállónyi távolságot, vagy tedd meg a napi 10.000 lépést. Ha van egy kutyád, akkor ez már is könnyebben megy.
  • Teljesíts 15 perces tornázós kihívásokat naponta. Az interneten számos lehetőséget találsz a jógától a gerincmentő tornákig.
  • Tornázz sorozatnézés közben például szobakerékpár vagy más kisebb helyigényű sporteszköz segítségével, vagy ezek hiányában végezz gimnasztikai gyakorlatokat. 
  • Ha nem szeretsz sétálni, tornázni, akkor keress olyan sportot, amit szeretsz és élvezettel csinálsz: táncolj, ússz, járj küzdősportra vagy kerékpározz rendszeresen. A lényeg, hogy ne kényszerből mozogj.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.