Kiderült, mennyi mozgás szükséges naponta ahhoz, hogy ne nyomorítson meg az ülőmunka

Forrás: Thinkstock -
izom ülőmunka testmozgás sport gerinc
Az ülőmunka köztudottan nem tesz jót az ízületeink és izmaink állapotának. Ha egész nap fel sem kelünk az írósztalunktól, előbb vagy utóbb komoly gerincproblémák elé nézhetünk. A fájó nyak és elgémberedett végtagok először csak funkcionális problémákat okoznak, később azonban elváltozásokhoz is vezetnek. A tudósok megvizsgálták, mennyit kellene mozognunk egy nap, hogy valamiképpen kiegyensúlyozzuk az ülőmunka kártékony hatásait. 

Egy 2020-as tanulmány szerint már napi 40 perc könnyű mozgás megfelelő lehet ahhoz, hogy ellensúlyozza a 10 órányi ülést. A felmérésben közel 45 ezer embert vizsgáltak meg, akiknek mozgásadatait a fitneszkarkötőjük segítségével rögzítették. Megállapították, hogy a halálozás kockázata azoknál volt a legnagyobb, akik a legkevesebbet mozogtak.

Az ülőmunka szinte biztosan tönkreteszi a gerincedet: testmozgással azonban ellensúlyozhatod a károkat Forrás: Thinkstock

A kutatás nem hozott sok újat az eddigi ismereteinkhez képest, viszont megerősítette a WHO irányelveit, amelyek szerint szerint hetente 150-300 perc mérsékelt vagy 75-150 perc fokozott intenzitású testmozgásra van szükség ahhoz, hogy csökkentsük az ülőmunka okozta károkat - írja a Science Alert.

Sokaknak azonban sem kedvük, sem idejük nincs a napi munka után külön sporttevékenységbe kezdeni - bár erre léteznek szuper önmotiváló trükkök - nekik azt javasolják az orvosok, hogy az amúgy is szükséges tevékenységeikbe építsék be a testmozgást. Jó ötlet lehet a lift helyett a lépcső választása, de az is hasznos, ha nem kocsival megyünk a boltba, pláne ha kényelmesen és gyorsan megközelíthető gyalog is. Sokaknál beválhat az is, ha kerékpárral járnak dolgozni, de az is nagyon jó lehet, ha gyalog járunk munkába vagy onnan haza.

Egy másik tanulmány szerint akik hetente kétszer végeznek testedzést, ugyanolyan egészségügyi előnyökhöz jutnak, mint akik naponta sportolnak. Tehát nem fontos, hogy az edzés körül forogjon az életünk, a lényeg, hogy időnként mozduljunk meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.