Kezelhető az anorexia? - összeállt a Semmelweis Egyetem és a BioTechUSA az egészség védelmében

Forrás: Thinkstock -
Mentális betegség tanácsok anorexia gyógyulás evészavar
2024. február 22-én a BioTechUSA-cégcsoport és a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelője sajtótájékoztatót tartott a közösen létrehozott, Magyarországon egyedülálló, önsegítő programról, amely középpontjában az anorexia és az evészavar áll. A beszélgetés során azt is megtudtuk, drasztikus adatok jelennek meg minden évben a számon tartott betegekről, és ez a százalék sajnos egyre csak nő.

2024.február 22-én mutatták be a Jól(l)eszünk online programot, melynek célja:

olyan tudással és támogatással felvértezni a mentális betegséggel érintő családokat, amelyek hatékonyan elősegítik a gyógyulás folyamatát. A platform ingyenesen és anonim módon használható, amely lehetővé teszi, hogy a tizenéves, önbizalomhiányos fiatalok is tudjanak segítséget kérni, ha névvel nem mernek problémáikról beszélni. 

A sajtótájékoztatón jelen volt Ferentzy-Kiss Virág (a BioTech USA márka-és jótékony nagykövete); Dr. Túry Ferenc (pszichiáter, pszichológus, pszochoterapeuta, az SE Magatartási Intézetének korábbi igazgatója); Dr. Purebl György (pszichiáter, pszichoterapeuta, az SE professzora és egyben a Magatarási Intézet igazgatója); és Dr. Babusa Bernadett (klinikai szakpszichológus, az SE Magatartástudományi Intézetének adjunktusa).

Dr Tury Ferenc, Dr Babusa Bernadett és Dr Purebl György
Dr Tury Ferenc, Dr Babusa Bernadett és Dr Purebl György

Súlyos, ugyanakkor kezelhető mentális betegségről van szó

Az evészavar kortól, nemtől, testalkattól bárkit érinthet, gyakran hosszú évekig rejtve marad a szülők előtt. Gyakorisága sajnos évről évre nő, jelenleg a magyar nők 3%-a érintett a témában. A mentális betegség legismertebb formái közé tartoznak: az anorexia nervosa, a bulimia és a falászavar különböző formái. A tünetek gyakran evési kimaradásokkal,  falásrohamokkal kezdődnek, a kóros fogyás pedig már ezek következménye - hangzott el a bemutatón, ahol arra is kitértek, az egész betegség mögött a hízástól való félelem állhat, illetve egyéb, gyermekkori traumák is okozhatják. Vannak sajátos jellemzői is a betegségeknek, a bulimia esetében például hashajtót, vagy önhánytatást alkalmaznak a betegek csak azért, hogy lapos maradjon a hasuk evés után. Az énkép ebben az esetben teljesen torz. Érdekesség, hogy a falásrohamok tünetei nemcsak a nőknél jelennek meg, a betegek csaknem 40%-a férfi. 

Legyünk jól, együnk jól! 

A mentális betegek számára létrehozott Legyünk jó(l) együnk jól online platform lehetőséget nyújt azoknak a tizenéves felnőtteknek, akik csak anonim módon mernek megszólalni a témában. Az online programok (egy könyvben összerakott modulok) összeállítása mögött szakember (általában pszichiáter vagy pszichológus) áll, akinek elsődleges célja támogatni a pácienseket. Az ismeretanyagok családi példákon keresztül mutatják be a különböző eseteket, s ezekhez mérten nyújtnak segítséget. Minden fejezet interaktív, ami azt jelenti, a páciens feladatokat kap, amelyeket teljesítenie kell a saját gyógyulása érdekében. 

A Jól(l)eszünk digitális eszköz megvalósításába résztvevő szakemberek.
A Jól(l)eszünk digitális eszköz megvalósításába résztvevő szakemberek. 

A sport szerepe

Az evészavarban szenvedő betegek sok esetben részesítik előnyben a kényszeres testedzést, miközben nem visznek be elegendő tápanyagot. Ez egészségkárosító következményekkel jár, mint például a kóros fogyás, illetve nők esetében gyakori a hormonprobléma, esetleg a menstruáció elmaradása, de  akár életveszélyes állapot is kialakulhat! Ugyanakkor ha a beteg megfelelő segítséget kap, a sport lehet a gyógyulás folyamatának része is. 

A magyar egészségügyért

A BioTechUSA-cégcsoport társadalmi felelősségvállalási programja keretében a hazai egészségügyi rendszer támogatása során az adományozáson túl igyekszik edukálni és társadalmi párbeszédet kezdeményezni a szépség- és fitneszipar felelősségi körébe tartozó témákban. „Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy olyan patinás intézménnyel működhettünk együtt, mint a Semmelweis Egyetem. Kampányaink során nagyon sok olyan személyes történettel találkozunk, ahol az illető életében jelen volt az evészavar, vagy éppen a súlya, alkata, külseje miatt érte hátrányos megkülönböztetés, és számára a tudatos táplálkozás, a sport segített lelkileg megerősödni és a gyógyulás, az önelfogadás és az egészséges testkép felé vezető útra lépni. Vállalatunk hatalmas követőtáborával százezreket ér el, ezért is érezzük felelősségünknek a témával kapcsolatos edukációt és a lakosság egészségműveltségének általános fejlesztését” – mondta Dr. Pintér Dániel Gergő, a BioTechUSA-cégcsoport vállalati kommunikációs, PR és CSR vezetője.

„Az evészavarok gyakorisága és népegészségügyi jelentősége növekszik, egyre nagyobb problémát jelentenek, egyre több ember számára. Fontos tehát, hogy bővíteni tudjuk a terápiás eszközeinket – erre jó a VR terápia. Fontos, hogy olyan módszereket adjunk az evészavaros betegek és családjuk kezébe, amelyekkel ők maguk is felvehetik a harcot az evészavarral – erre jó a Jól(l)eszünk önsegítő program. Azonban fontos az is, hogy a társadalom is összefogjon az evészavarosok megsegítésére. Ezért örülünk annak, hogy meg tudunk szólítani olyan társadalmi csoportokat, mint a tanárok, edzők, sporttal és testmozgással foglalkozók, és ezért örülünk mindenkinek, aki ebben partnerünk – mint amilyen a BioTechUSA-cégcsoport” – mondta Dr. Purebl György, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet igazgatója.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.