szponzorált tartalom hüvelygomba önbizalomhiány
A hüvelygombával szinte minden nő találkozik az élete során, erről beszélni azonban még mindig tabu. A nők önbizalmára negatív hatással van az intim részeinken jelentkező összes betegség. A tabuk, az információhiány és a félreértések szégyenérzetet váltanak ki, ami komoly hatással van az ilyen problémával küzdők önértékelésére. Éppen a nyílt kommunikációval tehetnénk a legtöbbet azért, hogy ez a probléma sem fizikailag, sem mentálisan ne érintse negatívan a nőket.

Az intim tájék betegségei és az ott előforduló fertőzések még mindig tabutémának számítanak, ami miatt az érintett nem mer sem tanácsot, sem segítséget kérni. A szabad párbeszéd hiánya erősíti a problémával küzdőkben a szégyenérzetet, megtépázza az önbizalmukat, az önértékelésüket. A fizikai diszkomfortérzet mellett párkapcsolati konfliktusokat és komoly lelki problémákat is okozhat. A legtöbb nő ugyanis az élete során akár többször is találkozik a hüvelygombával. Ahhoz, hogy ne szégyenkezzünk miatta, fontos tisztában lennünk a hüvelygomba kialakulásának okaival.

Hirdetés

Nincs miért szégyenkeznünk

A félreértések, a tévhitek, a nem megfelelő ismeretek nagyban fokozzák a szégyenérzetet és a bizonytalanságot, ezért fontos mindenekelőtt tisztáznunk azt, hogy miért alakulhat ki a hüvelygomba. Először is szögezzük le, hogy ez nem egy nemi betegség, ugyanis egy olyan gomba okozza, amely minden egészséges nő hüvelyében megtalálható: a Candida albicans nevű élesztőgomba. Amíg az intim területünk mikrobiomja egyensúlyban van, addig semmilyen problémát, panaszt nem okoz a jelenléte. Ha azonban az egyensúly felborul, akkor a gomba elszaporodik és megjelennek a hüvelygomba jellegzetes tünetei: a szagtalan, túrószerű folyás, a viszkető érzés, a hüvelybemenet és a szeméremajkak duzzanata, égő és csípő érzés vizeléskor, valamint fájdalmassá válik közösülés.

Fontos, hogy megkapjuk a szükséges támogatást
Forrás: Forrás: Shutterstock

Beszéljünk róla

A kellemetlen tünetek a hétköznapokat is megkeserítik, nem különben az intim együttléteinket, éppen ezért fontos beszélnünk a partnerünknek erről. Ugyan nem adhatjuk tovább a betegséget, és ritkán alakul ki „pingpongeffektus”, a társunknak mégis tudnia kell arról, mi zajlik a testünkben. Egy ilyen rendkívül személyes és érzékeny téma esetén különösen fontos, hogy megkapjuk a szükséges támogatást. Ugyanakkor az is érthető, hogy a probléma kényessége miatt nehezebben merünk megnyílni. Nehéz szóba hozni, ha az negatívan hat az önbizalmunkra és attól tartunk, hogy megbélyegezhetnek bennünket miatta.

Legyünk magabiztosak

Ahhoz, hogy az önbecsülésünket ne rombolja, és bátran merjünk beszélni a valódi problémáról, az önbizalmunk megerősítése és az egyenes beszéd a kulcs.

1. Pozitív üzenetek

Ugyan a külső visszajelzések nagyon fontosak az önbizalmunk megerősítésének szempontjából, ugyanilyen lényeges lehet az, hogy milyen belső monológot folytatunk. Igyekezzünk tudatosan odafigyelni arra, hogy pozitív üzeneteket küldjünk magunknak, ismerjük el a sikereinket, és ha egy-egy nehezebb feladattal kerülünk szembe, biztassuk magunkat. Még nagyobb hatást érhetünk el, ha papírra is vetjük a döntéseinket, cselekedeteinket, sikereinket, amelyekre büszkék vagyunk. Minden nap írjunk le legalább egy dolgot, amiért megdicsérhetjük magunkat. Az önmagunkba vetett hit azért is nagyon fontos, mert így az önbecsülésünk nem függ a külvilágtól: önállóak és szabadok lehetünk.

2. Az önelfogadás gyakorlása

Ahhoz, hogy az önbizalmunk biztos lábakon álljon, elengedhetetlen, hogy jó kapcsolatot ápoljunk magunkkal: szeressük azt, aki vagyunk, és gondoskodjunk is róla. Ennek elérését elkezdhetjük meditációval is, amely során legfőképp az érzéseinkre koncentrálunk: ezeket feltérképezve ismerhetjük meg az igényeinket, szükségleteinket, amelyeknek kielégítésével elindulhatunk a kiegyensúlyozott, örömteli élethez vezető úton.

3. Fogadjuk pozitívan a kihívásokat

Az önbizalom fontos építőeleme a sikerélmény, amelyet akkor élhetünk át a legintenzívebb formában, ha azt elérni kihívás. Természetesen a bukástól való félelem erősen jelen van az emberekben – már ha így tekintünk arra, ha valami nem sikerül. Ki mondta, hogy minden akadályt elsőre kell átugrani? A kihívások lényege az, hogy a folyamatból rengeteg tudást, tapasztalatot szerzünk, ez vezet el végül az eredményhez. A siker tehát az, hogy nekivágtunk a számunkra ismeretlen feladatnak, hogy tanulunk és folyamatosan fejlődünk.

4. Támogató közösség

Az ember társas lény, a nehezebb helyzetekben pedig mindenkinek szüksége van a támogatásra. A legjobb, ha a közvetlen környezetünkben találunk rá olyan emberekre, akikre számíthatunk, de akadnak olyan helyzetek is, amikor idegenek tudják a legjobban átérezni a problémánkat. A közösségi oldalakon fellelhető fórumokon és csoportokban is akadhatunk olyan személyre, aki egy-egy speciális helyzetben a segítségünkre lehet.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Micovag Plus patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

https://www.micovag.hu/

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.