Nassolás éjjel: ezt a finomságot válaszd, hogy segítsd az alvásodat!

nő eszik éjjel bűntudat nélkül nassol hűtő előtt
Shutterstock/ - Stock-Asso
nassolás egészség éjszaka
Ha te is az a típus vagy, aki a késő esti órákban a nyitott hűtő előtt vívódik, hogy egyen vagy sem, akkor cikkünk neked szól. Megmutatjuk, hogyan lehet bűntudattól mentes az éjjeli nassolás.

Előfordulhat, hogy éjjeli bagoly vagy és szeretsz sokáig fennmaradni, ez pedig azzal jár, hogy bizony a késő esti órákban megéhezel. Valljuk be: korgó gyomorral lefeküdni rettenetes érzés. De tele hassal legalább olyan rossz. Ezért is vívódunk sokat az esti órákban a hűtő előtt állva: nem kellene már enni, de valami harapnivaló mégiscsak jól esne. Aztán következik a bűntudattal teli nassolás.

éhes nő éjjel eszik nassolás bűntudat
Éjszakai nassolás: a legrosszabb, amit tehetsz, ha lefekvés előtt mindet összeeszel.
Forrás: Shutterstock/Yuganov Konstantin

Ilyenkor általában kekszek, chipsek, krékerek után nyúlunk – jobb esetben. Mert valljuk be, hogy olykor azért a csoki és a bonbon is befigyel. Pedig mindannyian tudjuk, finomított cukrokat fogyasztani a legrosszabb, pláne éjszaka, hiszen a cukros ételek energialöketet adnak, megemelik a vércukorszintet, és nem segítik elő az éjszakai pihentető alvást.

Rád tört a vágy a nassolásra? Válaszd a megfelelő finomságot! 

De mindez nem feltétlenül jelenti azt, hogy korgó gyomorral kell hánykolódnod az ágyban, és reggelig koplalásra vagy ítélve. Fontos azonban, hogy jól megválogasd, mit eszel a lefekvés előtti órákban. Taylor Grasso dietetikus azt javasolja, hogy a nagyobb vacsorát legalább két-három órával lefekvés előtt fogyaszd el. „Ha közvetlenül elalvás előtt nagy mennyiségben étkezel, alvás közben felgyorsulhat a pulzusod, ami rontja az alvás minőségét. Mindamellett, hogy a kiadós étkezés az emésztőrendszert is megterheli.” 

Ha muszáj valamit falatoznod még vacsora után, akkor olyan finomságot válassz, ami  

elősegítheti a melatonin és szerotonin termelését a szervezetben, ezek ugyanis kiemelt szerepet játszanak az alvás minőségének javításában. 

Melyik az az étel, amit este is bűntudat nélkül nassolhatsz?  

a natúr görög joghurt banánnal és cseresznyével! 

A görög joghurt sűrűbb, mint a normál joghurt, és tele van fehérjével, valamint kalciummal. A fehérje segít stabilizálni a vércukorszintet, ami javítja az alvás minőségét. A görög joghurt ízletes, laktató, ugyanakkor nem telit túl, ha pedig a natúr változatot választod, akkor a cukorbevitel miatt sem kell aggódnod.  

görög joghurt nassolás
Egy csésze görög joghurt 20 gramm fehérjét tartalmaz. Éjszakai nassoláshoz a cukormentes változatot válaszd.
Forrás: Forrás: Shutterstock

Miért egészítsd ki banánnal és cseresznyével?

Mert a cseresznye magas melatonin tartalma miatt hatékony az álmatlanság ellen és elősegítheti a pihentető alvást. De a banán is tartalmaz melatonint, és más hasznos tápanyagokat is, mint például magnézium, ami szintén segíti az ellazulást. A banán ráadásul igencsak laktató, így biztosan nem maradsz éhes. A mazsola és az áfonya szintén gazdag melatoninban, ráadásul egészséges is. Ezeket magukban – joghurt nélkül – is fogyaszthatod lefekvés előtt, mert nemcsak finomak, hanem egyúttal jótékony hatást is gyakorolnak a szervezetedre. 

Laktózérzékeny vagy? Így válthatod ki a joghurtot! 

A Mindmegette.hu receptje szuper variációt kínál éjszakai nassoláshoz. 

nassolás cseresznyés-banános smoothie
Szuper finomság éjszakai nassoláshoz a cseresznyés-banános smoothie.
Forrás: Mindmegette.hu

Cseresznyés-banános smoothie

Hozzávalók: 

  • 1 dl cseresznyelé
  • 1 marék cseresznye (lehet fagyasztott is)
  • 0.5 db banán 
  • 1 dl szójatej 
  • 5 db jégkocka 
  • 0.25 tk vanília 
  • 1 dl mandulatej 

Elkészítés: 

A banánt és a kimagozott cseresznyét – vagy a cseresznyelevet –, a szója- vagy mandulatejet, egy turmixgépbe töltjük, hozzáadjuk a jégkockákat és a vaníliakivonatot. Összetrumixoljuk, és egy pohárba öntjük. Azonnal fogyasztjuk!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.