szponzorált tartalom premenstruációs szindróma stressz
A stressz a modern társadalom rengeteg egészségi problémát okozó velejárója. Ráadásul az elmúlt néhány év az eddig megszokottnál is nagyobb próbatételek elé állítja az embert. Az érzékeny női hormonrendszer a kisebb stresszhelyzetekre is reagál, a nagyobb nyomás akár fel is boríthatja az egyensúlyt, ezzel cikluszavart okozva és felerősítve a premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit.

A premenstruációs vagy premenstruális szindróma (PMS) azon tünetek összessége, amelyek rendszerint előre kiszámítható módon ismétlődnek, és jellemzően a menstruáció előtt 7-10 nappal, a tüszőrepedés és a menzesz közötti időszakban jelentkeznek, majd a vérzés második napjára maguktól megszűnnek. A különböző típusú és eltérő intenzitású testi és lelki tünetekkel járó állapot rengeteg nő mindennapjait nehezíti meg. 

Hirdetés


Melyek a PMS tünetei? 
 

A PMS-nek testi, lelki, mentális tünetei is lehetnek. 

A fizikai tünetek közé tartozhat a mellfeszülés, a fejfájás, akár migrén formájában, a súlygyarapodás, az alhasi görcsök, valamint a különböző bőrproblémák. 

Pszichés tünete lehet a hangulatingadozás, a túlérzékenység, az ingerlékenység és a túlzott idegesség, a szorongás, szomorúság, sírósság. 
További tünetei lehetnek: libidócsökkenés, farkasétvágy, alvászavarok, csökkent motiváció, bizonytalanság, koncentrációs nehézségek.
A témában számos kutatást végeztek, amelyek közül több arra az eredményre jutott, hogy a fiatalabb nők gyakrabban szenvednek alhasi panaszoktól, bőrproblémáktól és fejfájástól, míg az érettebb hölgyek inkább fáradtságról és súlygyarapodásról panaszkodnak.
 

Mi okozhat PMS-t?
 

A PMS és a cikluszavar kiváltó okai között szerepelhetnek a méhtestet érintő fertőzések, jó- vagy rosszindulatú daganatok, más, akár hormonális betegségek, ovulációs zavar, de okozhatják gyógyszerek is (pl. fogamzásgátló tabletták, hormonpótló készítmények). Ám sokszor a tünetek kiváltója a nagyfokú és tartós stressz.
 

A PMS egyik tünete lehet a farkasétvágy
Forrás: Forrás: Shutterstock

Mi okozhat stresszt, és az hogyan hat a menstruációs ciklusra? 
 

A PMS-t kiváltó tényezők közül a hormonháztartás felborulását tartják a legfőbb oknak. A hormonegyensúlyra számos tényező kihat, ilyen a stressz is. Amikor stresszről beszélünk, azonnal háború, gazdasági válság és hasonló tömegeket érintő tragédiák jutnak eszünkbe, és tény, hogy ezeknél kevés nagyobb feszültséggel járó helyzet van. Ám sokkal kisebb mértékű nyomás is elég ahhoz, hogy felboruljon a hormonháztartás és vele a női ciklus.  
 

Ami a fentiek után legtöbbször eszébe jut az embernek, az a munkahelyi stressz, amely beosztástól függetlenül, vezetőre és alkalmazottra is ugyanolyan negatívan hat. A túl sok és a túl kevés feladat is feszültségforrás, a nők nehezebb előre jutása, a munka-magánélet egyensúly megtartása miatt sokszor érezheti úgy a nő, anya, hogy túl nagy rajta a nyomás, és ez bizony a menstruációs ciklusában is változásokat okozhat. 
 

A családról való gondoskodás vagy az abban bekövetkező változások is stresszforrásként jelenhetnek meg. Egy válás, haláleset, betegség vagy akár csak egy gyermek kirepülése a családi fészekből is nagy nyomást helyezhet bárkire. 
 

A rohanó életmód következtében kialakuló helytelen táplálkozási szokások szintén stresszként jelennek meg a szervezetünkben. Az össze-vissza bekapkodott falatok, a rendszertelen étkezés, az egészségtelen gyorsételek ugyanolyan stresszt jelentenek a testünknek, mint az állandó diétázás, a divatfogyókúrák, a tápanyaghiány, sőt, a túlzásba vitt fizikai terhelés, a túl sok sport is. Mindezek szintén a hormonegyensúly felbomlásához vezethetnek. 
 

Állandó stresszforrás a folyamatos online jelenlét is, az attól való aggódás, hogy valamiről lemarad, valamiből kimarad az ember, hogy nem naprakész, esetleg kiesik a különböző közösségekből. Az állandó véleménykényszer szintén stresszt okoz: annak is, aki mindenképpen el akarja mondani, amit gondol, de annak is, akinek azt meg kell hallgatnia. A kritikára ugyanez vonatkozik, magával hozza a megfelelési kényszert, az elérhetetlen tökéletességre való törekvést, a maximalizmusból fakadó nyomást. A nők gyakran és folyamatosan azon dolgoznak, hogy szebbek, csinosabbak, divatosabbak, modernebbek legyenek, fiatalabbnak tűnjenek a koruknál, s hogy férfiakat megszégyenítő teljesítményt nyújtsanak. 
Fentiek miatt lassan népbetegséggé válnak az alvászavarok. Az elalvás nehézségei és/vagy az alvásciklus zavarai mellett a túl kevés vagy rossz minőségű alvás kimeríti a szervezetet, ami újabb fizikai és mentális stresszt jelent, és még inkább az evészavarok, falási rohamok, rossz táplálkozás felé visz.  
 

Hogy kire milyen mértékben hatnak a feszültséggel teli helyzetek, egyénenként változik. Van, aki csak a nagyon komoly traumákat éli meg stresszként, van, akire a legapróbb változások is komoly nyomást helyeznek. Mivel a menstruációs ciklus évtizedeken át a női lét szerves része és meghatározója, fontos, hogy mindent megtegyünk a harmonikus működés, a hormonegyensúly fenntartásának érdekében. Ebben kulcsszerepe van a stresszszint tudatos csökkentésének, amelyre ma már számos ajánlás létezik.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Premens vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.