Taurin, a hosszú élet és a fiatal, egészséges szervezet titka: aminosavval az öregedés ellen

Shutterstock/PeopleImages.com - Yuri A - PeopleImages.com - Yuri A
hosszú élet aminosav taurin fiatalság egészség
Tudományos vizsgálatokkal mutatták ki, hogy a magasabb taurinszint jobb egészséget jelent, sőt, kísérletek alapján nem csak egészségesebbnek, fiatalabbnak is tűnik azok szervezete, akiknek a vérében magasabb ennek a félig esszenciális aminosavnak a mennyisége. Mi több, taurinbevitellel magasabb kor érhető el.

Több kísérletet végeztek már embereken és állatokon is a taurin és az egészség, fiatalság kapcsolatáról, illetve arra is készültek vizsgálatok, hogy megnöveli-e az élettartamot ez az úgynevezetett szabad aminosav, amely élelmiszerekkel is bevihető és a pótlása is lehetséges. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatása alapján a magas taurintartalmú étrend egyértelműen összefüggésben van a hosszú élettel, azon népcsoportok tagjai élnek a legtovább, akik taurinban gazdagon táplálkoznak.

idős japán nő, taurin, hosszú élet, egészség, fiatalos test
Azon népcsoportok tagjai élnek a legtovább, akik taurinban gazdagon táplálkoznak
Forrás: Shutterstock/Joebite

Mi a taurin? 

A taurin egy félig esszenciális aminosav, amely a szervezetünkben mindenhol jelen van, a sejtek energiatermelő központjaiban, a mitokondriumokban. A taurin vérkoncentrációja az életkor előrehaladtával csökken, amit embereken, egereken és főemlősökön végzett tudományos vizsgálatok is igazolják, ahogy azt is, hogy a táplálékkiegészítőként, kísérletekben résztvevő egereknek és majmoknak adagolt taurin meghosszabbította az állatok életét az aminosavval nem táplált társaikhoz képest. Noha az emberi élettartamnövelő hatást technikai okok miatt (3 egérvév 60 emberi életévet jelent) még nem bizonyították, a pozitív egészségügyi és öregedésgátló hatásaira már vannak bizonyítékok.

A taurin késlelteti a sejtöregedést

Az alacsony taurinszint, amely a korral együtt jár(na), a mitokondriumok hibás működéséhez vezet, ami először a sok mitokondriumot tartalmazó szöveteken tapasztalható, mint a retina, az idegek, az agy és a szív. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaival segít megelőzni a sejtpusztulást és a szövetkárosodást.  Tehát, aki sokáig meg akarja őrizni az éleslátását, nyugodt idegrendszerét, éles eszét és erős szívét, fogyasszon taurint. 

A taurin hozzájárul a bél mikrobiom egyensúlyához

Az élettartam hosszában fontos szerepe van a mikrobiom sokszínűségének és egészségének, amihez a taurin úgy járul hozzá, hogy visszaszorítja a belekben lévő kórokozók és gyulladáskeltő vegyületek számát, valamint támogatja a rövid szénláncú zsírsavak termelődését.

A taurin csökkenti az öregedés okozta szív-és érrendszeri betegségek valószínűségét

A taurinhiány elindít a szervezetben egy visszafordíthatatlan folyamatot, amely a szív kársodásához vezet. A szív mitokondriumai a szív súlyának egyharmadát teszik ki; a taurinhiány az energiatermelő központok számának csökkenéséhez vezet, amelynek következtében a mitokondriumokat tartalmazó sejtek is elpusztulnak, ezzel megnövelve a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a szívbetegségek kockázatát.

A taurin fiatalon tartja az agyat

A másik sok mitokondriumot tartalmazó létfontosságú szervünk, az agy is az öregedés áldozatává válik a taurinszint csökkenésével. Ám, ha sok taurint viszünk be a szervezetünkbe, javulnak az agyi funkciók, többek között a hosszú távú memória, ugyanakkor csökken a szorongás is.

A taurin segít, hogy a kor előrehaladtával is mozgékonyak maradjunk

A vázizomzat szintén rengeteg taurint tárol, ha megfelelő mennyiség áll rendelkezésére, lassítja az izmok edzés közbeni kifáradását, ahogy az izomsérüléseket is, és segíti a regenerálódást és az izomfejlődést. 

A taurin gondoskodik a „sasszemről” és „denevérhallásról”

A szem és a fül sejtjei szintén sok taurint tartalmaznak, és ahogy az összes többi szerv esetén, az évek múlásával csökkenő aminosavszint a mitokondriumok számának csökkenését, és látás-, illetve hallásromlást okoz.

Számos jótékony hatással bír még ez a „csodaaminosav”, és él a remény, hogy előbb-utóbb az emberi életkorra gyakorolt közvetlen pozitív hatása is kiderül majd, de ha csak a fentiek miatt figyelsz oda a taurinbevitelre, már sokat tettél a fiatalos és egészséges szervezetért. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.