Miért voltak vékonyabbak az emberek a 60-as években? A táplálkozási szakértő felfedi a múlt karcsúsító tippjeit

2024-ben az amerikaiak 43%-át tartották elhízottnak, szemben az 1960-as években mért mindössze 13%-kal. A szakértők a túlzottan feldolgozott élelmiszerek és a magas kalóriatartalmú ételek fokozott bevitelét okolják, és arra figyelmeztetnek, hogy az elhízás számos egészségügyi problémához vezethet, beleértve a szívbetegséget, a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet, a májbetegséget, az alvási apnoét és bizonyos rákos megbetegedéseket. Most Autumn Bates kaliforniai táplálkozási szakértő felfedi, hogy szerinte mi áll a járványszerű elhízás hátterében, részletesen felsorolva az okokat, amiért az emberek a 60-as években karcsúbbak voltak, annak ellenére, hogy kevesebbet mozogtak. Nem álltak rendelkezésükre olyan figyelőeszközök, mint a különböző sportórák, mégis egészségesen vékonyak voltak.
Autumn Bates miután megnézett egy rövid videót a YouTube-on, ami azt a kérdést tette fel, hogy ,,Miért voltunk ennyire soványak az 1960-as években?”, úgy döntött, hogy utánajár ennek a jelenségnek. A szakértő szerint ez egy jogos kérdés, mivel a 60-as években Amerikában az elhízási arány körülbelül csupán 13% volt. Hogy ezt megfelelő perspektívába helyezzük: jelenleg 2025-ben az elhízási arány közel 43%, és ez elég vad adat, hiszen a 60-as években az emberek nem az egészséges étkezési szokásaikról voltak ismertek. Akkor mégis miért volt ilyen alacsony a testzsírszázalékuk?
Az elhízás növekedésének elsődleges mozgatórugója a házilag készített, friss ételek csökkenése. Régebben ez alapszabály volt, nem pedig kivétel. Hagyományosan valamilyen igazán jó minőségű fehérjét igyekeztek fogyasztani, némi gyümölcsöt, kis kenyeret, zöldséget és valószínűleg még tejet is tartalmazott az étrendjük.
Ugyanezt a tápláló formulát alkalmazták a gyerekek iskolai uzsonnáira is, ennek köszönhetően a csemeték akkoriban kiegyensúlyozottabb étrendet kaptak, mint manapság – mondta a táplálkozási szakértő. Bates azt is elárulta, hogy az 1960-as években élő emberek étkezési szokásait vizsgáló kutatása alapján megállapította, hogy a népszerű ételek között szerepelt a sült csirke, a fasírt, a marhapörkölt, a steak és a burgonya is. Kevesebbszer esett ekkor a választás a gyorséttermekre, ahol az adagok mérete jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedekben – a népszerű hamburgerek és sült krumplik kalóriatartalma közel 2000-et tesz ki egy adag esetében.
Autumn Bates szerint az otthon elkészített ételek előnyei közé tartozik az alacsonyabb cukorbevitel, a több fehérje és a megnövekedett zöldségmennyiség.
A Johns Hopkins Egyetem korábbi tanulmánya szerint azok az emberek, akik gyakran főzik meg otthon az ételeiket, kevesebb szénhidrátot, kevesebb cukrot, valamint kevesebb zsírt fogyasztanak, mint azok, akik nem főznek olyan gyakran.
Bates így fogalmazott: a mai társadalom minden eddiginél súlyosabb kövérségének egy másik oka is van, mégpedig az ultrafeldolgozott élelmiszerek robbanásszerű elterjedése.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, egy gyűjtőfogalom, amely minden olyan ételre vonatkozik, amelynek hosszú az összetevőlistája, vagy mesterséges adalékanyagokkal, például színezékekkel, édesítőszerekkel és tartósítószerekkel készült, amelyek meghosszabbítják az eltarthatóságot.
A legkedveltebb példák a készételekre a fagylalt és a ketchup, amelyek ma már az alacsony tápértékű ételek szinonimái. Ezek különböznek a feldolgozott élelmiszerektől, amelyeket azért módosítanak, hogy tovább elálljanak, vagy hogy fokozzák az ízüket, mint például a pácolt húst, a sajtot és a friss kenyeret. Bates becslései szerint az amerikaiak étrendjének 70%-a feldolgozott élelmiszerekből áll, valamint más tanulmányok kimutatták, hogy azok, akik ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyasztanak napi körülbelül 800 kalóriával többet esznek.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.