Olcsó, finom és nem hizlal: ebből bármennyit megehetsz

fekete retek
Shutterstock -
retek jégcsapretek diéta fekete retek olcsó
Kevésbé népszerű, mint az apró, rózsaszínű hónapos retek vagy a hosszúkás, fehér jégcsapretek, pedig a téli szezon egyik legfontosabb zöldsége. Ráadásul tele van vitaminnal!

Nem olyan szép, mint a piros hónapos retek, és nem is olyan fehér, mint a jégcsapretek, mert ez fekete. De legalább olyan finom még így is. A téli hónapokban is elérhető, ráadásul igazi vitaminbomba. A fekete retek már az ősidőkben is népszerű  eledel volt, olyannyira, hogy az egyiptomi piramisokat építő rabszolgáknak ezt a különös, fekete, durva, szőrös levelű zöldséget adták étekül, hogy bírják a megfeszített munkatempót. De a módosabbak is ették, hisz tudták róla, hogy nagy a gyógyhatása, és még finom is. Említést tesz róla a hagyományos japán, kínai és indiai gyógyászat is.

Pikáns, szaftos

A fekete retek kicsit kesernyésebb, mint a hónapos retek, de ha nem látjuk a héját, nem érzékeljük a különbséget. Télen-nyáron kapható, de főleg télen nagyon hasznos a sok vitamin miatt. 

Rendszeres fogyasztásával csökkenthetjük az epe- és a vesekő kialakulásának esélyét, támogatjuk a szervezet méregtelenítési folyamatát. Tisztítja a vért, segíti a máj működését.

Altató helyett
Érdemes fekete retket fogyasztani a nehezen alvóknak, de a rovarcsípés okozta fájdalmat is enyhíti. Csökkenti a vérnyomást, enyhíti a fogínyproblémákat. A kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor mellett tartalmaz A-, B1- és B2-, C- és E-vitamint is. Remek megoldás torokfájásra, köhögésre. 

Fogyaszthatjuk nyersen, de mindenképpen hámozzuk meg. Kiváló saláta-alapanyag, reszelve, mézzel megcsorgatva azonnal enyhíti a megfázásos betegség tüneteit. Ha túl erősnek találjuk az ízét, süssük meg sütőben, így enyhül a keserűsége. 

100 g fekete retekben van

Energia: 16 kcal
Fehérje: 0,7 g
Zsír: 0,1 g
Szénhidrát: 1,9 g
Rost: 1,6 g


További érdekességek a Diéta és Fitnesz oldalán találhatók.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.