Az őszi ételek egyik kedvelt kísérője a dinsztelt, vagy párolt lila káposzta. Csodás, sötétvörös, lilás színét az antocián természetes vegyületnek köszönheti. Puha, de mégis roppanós állagával és különleges, édesen fűszeres ízével a párolt lila káposztával új színt és ízt adhatsz akár a Márton napi, akár a karácsonyi menünek, hiszen ez az étel tökéletesen passzol a sültekhez és egy kis fűszeres csavarral még különlegesebbé tehető.

Forrás: Shutterstock/Natalia Ruedisueli
Hogyan készül a párolt lila káposzta?
A káposzta feldolgozása
A lila káposzta egy igen egészséges zöldség, tele élelmi rostokkal, vitaminokkal, káliummal, ásványi anyagokkal és jó minőségű szénhidrátokkal A lila káposzta feldolgozását érdemes a külső, sérült, szárazabb levelek eltávolításával kezdeni. Ezután a legtöbben egy éles késsel vékonyra szeletelik, vagy leaprítják a káposztát, de Jamie Oliver például egyenetlen darabokra vágja.
Mi kerüljön még a káposzta mellé?
A káposzta mellé tehetünk vörös hagymát, hiszen az édeskés ízek remekül passzolnak ehhez a fogáshoz. De népszerű változat az almás párolt lila káposzta is, amihez érdemes savanykás fajtát választani, hiszen ez teszi a párolt lila káposzta ízét még karakteresebbé.
Mit használjuk a pároláshoz?
Érdemes zsírban párolni a lila káposztát, de használhatunk hozzá olajat, vagy vajat is. Addig pároljuk, amíg az élénk és fényes nem lesz, majd alacsonyabb hőfokon gyengéden puhítsuk tovább. Bár a káposzta ezzel a módszerrel átpuhul, mégis megőrzi a tartását, nem válik lekvárszerűvé, vagy túl puhává. A pároláshoz ezen kívül némi folyadék is szükséges, a legtöbben ecetet, például 1-2 evőkanálnyi balzsamecetet használnak használnak. De a lila káposzta párolásához használhatunk vörösbort, vagy almaecetet is. A balzsamecet ad egy pluszt a párolt lila káposzta ízéhez: az intenzív, karamellizált édesség tökéletesen illik az étel ízvilágához.
Milyen fűszerekkel ízesítsük a párolt lila káposztát?
A párolt lila káposzta fűszerezése egyéni ízlés szerint alakítható. Az őrölt bors, só és az őrölt köménymag remekül passzol hozzá. Azonban új szintre emelheted, ha az ünnepi fűszerek közül is belecsempészel egy keveset. Például fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, vagy akár borókabogyó, illetve egy leheletnyi reszelt narancshéj is kerülhet bele, vagy ha a narancs héjat tálaláskor reszeled rá, az nem csak ízben, hanem színben is feldobja az ételt. Egy kis cukor azonban kötelező, hogy ellensúlyozza az ecet savanyúságát.
Párolt lila káposzta recept
A fenti tanácsok és ötletek alapján íme a tökéletes, ünnepi párolt lila káposzta receptje, ami remekül passzol a sonkához vagy libához, de a pulyka és kacsa sült mellett is jól megállja a helyét.
6-8 főre
50 g vaj, plusz egy kevés a tálaláshoz
1 vöröshagyma, apróra vágva
1 fahéjrúd
¼ tk őrölt szegfűszeg
¼ tk őrölt szerecsendió
1 fej lila káposzta lereszelve
1 savanykás alma, apróra vágva, vagy lereszelve
3 ek cukor
150 ml balzsamecet
Így készül a tökéletes párolt lila káposzta
- Egy nagy serpenyőben közepes hőfokon olvaszd meg a vajat, majd add hozzá a hagymát. Puhítsd meg a hagymát pár perc alatt, majd keverd hozzá a fűszereket, és pirítsd tovább még egy percig.
- Add hozzá a felaprított káposztát, és pirítsd addig, amíg fényessé nem válik a vajtól. Tedd hozzá az almát, a cukrot és az ecetet, majd csökkentsd a hőt, alaposan keverd össze, fedd le, és főzd körülbelül 50 percig, vagy amíg a káposzta el nem éri a számodra megfelelő állagot. Néha keverd meg, hogy a káposzta ne tapadjon le az edény aljára.
- Végül ízesítsd sóval, borssal, és tálalás előtt keverj bele még egy darabka vajat. Ha szeretnéd, hűvös helyen pár napig tárolhatod, majd tálaláskor újramelegítheted, ekkor add hozzá a vajat. Tipp: ha egyszerre nem fogy el az egész adag, amit készítettél, akkor nyugodtan fagyaszd le a maradékot.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:


