Rakott krumpli – Titkos hozzávalótól lesz tökéletes a magyar klasszikus

recept hozzávaló trükk rakott krumpli
A rakott krumpli igazi magyar klasszikus, amely egyszerű alapanyagokból készül, mégis gazdag és laktató fogás. A 19. században lett nagyon népszerű hazánkban, msá európai országok hasonló fogását alakítottuk át magyarorsa.

A rakott krumpli hosszú idő óta kedvelt étel a magyar konyhában, amelyet egyszerűsége és nagyszerűsége tesz ellenállhatatlanná. Variálható, de alapvető összetevői mindig a burgonya, tojás, kolbász és a tejföl. 

rakott krumpli
A rakott krumpli a magyarok egyik kedvenc étele
Forrás: Shutterstock

A rakott krumpli eredetéről nincsenek pontos infomrációink, ami biztos, az az, hogy először hazánkban először Czifray István, a Magyar nemzeti szakácsköny 1840-es kiadásában említik. Legközelebbi rokona a francia tartiflette. A magyar konyhába más európia országok hasonló fogásain keresztül került be, parasztok és nemesek egyaránt készítették.  A magyar változat különlegessége a füstölt kolbász használata, ami markánsan megkülönbözteti más országok hasonló ételeitől.

A klasszikus rakott krumpliban nem volt tejszín, ám több szakács is esküszik erre a "titkos" összetevőre. Most egy ilyen receptet hoztunk nektek, próbáljátok ki!

A rakott krumpli receptje:

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 5 db tojás
  • 200 g füstölt kolbász
  • 400 ml tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 50 g vaj
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Főzd meg a burgonyát és a tojásokat héjában, majd hámozd meg és karikázd fel őket.
  2. Vajazd ki a tepsit, rétegezd bele a krumplit, a tojást és kolbászt.
  3. Öntsd rá a tejföl és tejszín keverékét, fűszerezd.
  4. Süssd 180°C-on kb. 40 percig, amíg aranybarna lesz.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.