A rakott krumpli hosszú idő óta kedvelt étel a magyar konyhában, amelyet egyszerűsége és nagyszerűsége tesz ellenállhatatlanná. Variálható, de alapvető összetevői mindig a burgonya, tojás, kolbász és a tejföl.

Forrás: Shutterstock
A rakott krumpli eredetéről nincsenek pontos infomrációink, ami biztos, az az, hogy először hazánkban először Czifray István, a Magyar nemzeti szakácsköny 1840-es kiadásában említik. Legközelebbi rokona a francia tartiflette. A magyar konyhába más európia országok hasonló fogásain keresztül került be, parasztok és nemesek egyaránt készítették. A magyar változat különlegessége a füstölt kolbász használata, ami markánsan megkülönbözteti más országok hasonló ételeitől.
A klasszikus rakott krumpliban nem volt tejszín, ám több szakács is esküszik erre a "titkos" összetevőre. Most egy ilyen receptet hoztunk nektek, próbáljátok ki!
A rakott krumpli receptje:
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 5 db tojás
- 200 g füstölt kolbász
- 400 ml tejföl
- 2 dl tejszín
- 50 g vaj
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- Főzd meg a burgonyát és a tojásokat héjában, majd hámozd meg és karikázd fel őket.
- Vajazd ki a tepsit, rétegezd bele a krumplit, a tojást és kolbászt.
- Öntsd rá a tejföl és tejszín keverékét, fűszerezd.
- Süssd 180°C-on kb. 40 percig, amíg aranybarna lesz.


