Ropogós zsálya? Igen, ez a megosztó aromás fűszer - és gyógynövény, már nemcsak a mama húslevesébe kerül. Eddig maximum belemorzsolgattuk a zsályafűszert vagy odébb toltuk, legfeljebb a konyhapolcra helyeztük dísznek, és olykor - olykor megszaglásztuk. Most jól figyelj: ropogósra sütve a zsályalevél igazi tavaszi csoda! Ez az ősi, mediterrán gyökerű recept újra berobbant, és nem véletlenül — olyan pofonegyszerű, finom, különleges és látványos. Garantáltan mindenki ráfog kérdezni: te ezt hogy csináltad?

Forrás: Getty Images
A zsálya nemcsak egy dísz a kert végében — Egy igazi kulináris snack
A zsálya gyógyhatása miatt, már a 16. században is igazi sztár volt: gyulladáscsökkentő, emésztést segítő, női bajokra kiváló.
A levele karakteres, enyhén kesernyés, de forró olajban kisütve igazi umami - bomba. A friss zsálya felhasználása az olasz konyhában évszázados hagyomány.

Forrás: Getty Images
Zsálya fajták:
A köznyelvben a „zsálya” szó általában az orvosi zsálya nevű fajra utal. Közel 700-900 faj tartozik ide.
A legismertebbek: orvosi zsálya, fehér zsálya, őszi zsálya, mezei zsálya, mexikói zsálya, erdei zsálya, ligeti zsálya, azték zsálya
A középkorban terjedt el a kulináris alkalmazása, ezekben az időkben szinte mindent hasznosítottak a konyhában, amit az erődeben találtak és jótékony hatással bírt, és nem volt mérgező.
Bolyhos, selymes, húsos, olajzöld felületével igen szép fűszernövény. A zsálya termesztése sem túl körülményes, érdemes tartani (vagy ismerőstől kérni, jobb híján piacon venni). Kisütése nem túl nyakatekert mutatvány, vajban parádés ízt bontanak ki magukból a levelek.
Egy szelet grillezett halon vagy húson máris ki lehet próbálni, de nem kell ilyen messzire mennünk — különleges vendégváró ropogtatni valónak is bőven megállja a helyét, vagy alkoholos italok mellé snack gyanánt tálalva is harmonikus. Eljött az ideje, hogy az ősi recept itthon is brillírozzon!
Így készítsd el a ropogós zsályát
Ropogós zsályalevél
Hozzávalók (kb. 20 levélhez )
- 20 db zsályalevél
 - 1 tojás
 - 200 ml szódavíz
 - 100 g liszt
 - 1 csipet só
 - olivaolaj sütéshez
 
Egy edénybe keverjük össze a ropogós zsálya bundáját. A szódavíz lehetőleg legyen jéghideg egyenesen a hűtőből.
Ügyelj arra, hogy hagyd meg a száraikat, hogy könnyedén tudd majd forgatni a levélkéket az olajban.
Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, óvatosan helyezd bele a masszában megforgatott zsályákat és süsd 4-5 másodpercig, — forgasd, hogy mind két oldalát, hogy megfelelően átsüljön.
Amikor már aranybarnára sült, készen is van az illatos ropogós zsálya!
Szedd ki papírtörlőre, hogy felitasd a felesleges olajat.
Hogyan tálald?
Ezt a receptet elsősorban egy baráti összejövetelhez vagy, garden partihoz ajánljuk, különleges snackfogásként, amire biztosan mindenki ráfog kérdezni. Ugyanakkor meglepheted a párodat is ezzel a ropogós finomsággal — romantikus, laza borozós, fröccsözős estéhez tökéletes kiegészítő. Felturbózhatod vele a krémleveseket, főzelékeket. Díszítésként is gyönyörű és minden salátát új szintre emel.

Forrás: Getty Images
Extra tipp: Egy kevés parmezánnal megszórva vagy citromhéjjal megbolondítva is mennyei!
Szóval, ha eddig azt hitted, hogy a zsálya csak húslevesbe való, ideje újra gondolni. Ha most kipróbálod nyáron már te leszel a kerti partik ropogós királynője!


