5 fantasztikus tavaszi zöldség

hagyma tavasz karalábé retek mogyoróhagyma kelkáposzta zöldség articsóka
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár a reggelek még fagyosan indulnak, a tavasz már megérkezett. A tavaszi fáradtság legjobb ellenszere a sok zöldség - íme a Life.hu 5 kedvence.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Kelkáposzta

Ez a nagyszerű növény kiváló vitamin- és ásványianyag-forrás, melyhez akár egész évben hozzájuthatunk. Hasonlóan a többi leveles zöldséghez, a kelkáposzta is gazdag káliumban, rostban és C-vitaminban, ráadásul kiemelkedően magas a kalciumtartalma. Enyhén fanyar íze miatt egy kis hagymával megpirítva kiváló lehet sült húsokhoz, salátákhoz, rakott ételekhez vagy levesekbe is. Érdemes minél rövidebb ideig főzni, így kevesebbet veszít az értékes vitamintartalmából.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Mogyoróhagyma

A mogyoróhagyma íze sokkal enyhébb a vöröshagymáénál, és csak egy egészen kicsit erősebb a snidlingénél. A többi rokonához hasonlóan tele van értékes antioxidánsokkal, melyek segítik felvenni a küzdelmet a szabadgyökök ellen, rákmegelőző tulajdonsága miatt számos szakember ajánlja a mindennapi fogyasztását. Elég egy nap két kanál ebből a finom csemegéből, és máris rengeteget tettél az egészségedért. Remek ízével könnyedén megbolondíthatod a szokásos köreteket, mint a rizst vagy a salátákat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Karalábé

Te is azok közé tartozol, akik a vasárnapi levesből inkább gondosan kipiszkálják a karalábét, semmint egy falatot is ennének belőle? Pedig minden jót tartalmaz, amire a szervezetednek szüksége van. Kiváló kálium- és rostforrás, tele van értékes C-vitaminnal, ráadásul antioxidáns tulajdonságokkal is bír - és egész évben megterem. Jól hangzik, ugye? Ha egészséges, mégis finom köretet szeretnél, sültek mellé kiváló választás lehet sárgarépával és édesburgonyával tálalva.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Retek

A káposztafélék családjába tartozó retek nemcsak értékes rostokat, hanem C-vitamint, folsavat és káliumot is tartalmaz. Alacsony kalóriatartalma révén nagyszerűen beépíthető a különböző diétákba is. Egészségre gyakorolt hatását nyersen fejti ki leginkább, érdemes tehát szendvicshez vagy salátákhoz darabolva fogyasztanod.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock
Articsóka

Ez a ránézésre szúrósnak tűnő zöldségféle rengeteg értékes rostot, valamint C- és K-vitamint tartalmaz. További érv mellette, hogy benne van a világ 10 legerősebb antioxidáns hatással bíró zöldsége között, rendszeres fogyasztásával tehát a rákmegelőzésben is kiváló társad lehet. Az articsóka egyike azon kevés zöldségnek, amelynek az átlagnál magasabb a nátriumtartalma, éppen ezért főzése során érdemes mellőzni a sót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.