Az Egyesült Államok középső és keleti vidékeit birtokba vevő, két évtizede nem látott hideg miatt iskolák és üzletek sokasága tartott zárva, repülőjáratok ezreit kellett törölni – írja az Origo

Cudar hideg van az USA-ban. Miközben az ország déli sarkában hétfőn mínusz 34 fok volt, Montanában mínusz 53, Észak-Dakota és Wisconsin egyes területein mínusz 51 fokot mértek. A Nagy-tavak vidékén a lehűlés megközelítette a mínusz 25-30 fokot. Az időjósok szerint a sarkvidéki légörvény hatását 187 millió ember szenvedheti meg Észak-Amerikában.

Napi hidegrekordok dőltek meg Texas és Oklahoma egyes területein, valamint Chicagóban is, ahol az állatkertben a jegesmedvéket és a pingvineket sem engedték ki a levegőre az ápolók. A hideg súlyos fagyásokat okozhat, és akár néhány percen belül is előidézheti a szervezet kihűlését. Minneapolisban és Észak-Dakota egyes területein rendkívüli vészhelyzetet hirdettek ki. Indianapolisban vörös figyelmeztetést adtak ki, amire 1978 óta nem volt példa.

A mínusz 18 fokos vagy annál is dermesztőbb hideg Kanadától a Mexikói-öbölig leállással fenyegeti az olajkitermelést. Akadozik a gabona- és az élőállat-szállítás, több államban veszélybe került az őszi vetés is. Illinoisban, Indianában és Ohióban több húsfeldolgozó és csomagolóüzem leállt. A Customer Growth Partners tanácsadó cég szerint a hideg miatt január 2. óta 4-5 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom.

A múlt héten elkezdődött téli viharok során eddig különböző híradások szerint 15-en vagy 16-an vesztették életüket az Egyesült Államokban. Közülük tizenegyen az utakon, a rossz látási és útviszonyok miatti közlekedési balesetekben haltak meg. Hétfő estig több mint 4300 repülőjáratot töröltek, nagy részüket Chicagóban. További 6500 járat késett.