Hőség, vihar, jégeső, majd megint tikkasztó hőség - az előrejelzések szerint a keddihez hasonló szélsőséges időjárásra készülhetünk ezen a nyáron.

Nagy fennakadásokat okozott a kedd délután kezdődött vihar, amely szinte az egész országon végigsöpört. Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa szerint ennek hátterében „mindössze” egy gyenge hidegfront állt.

Ízelítő a keddi égszakadásból BudapestenForrás: Olvasói fotó/Eotvos Csaba

"Előterében, mint egy párologtató berendezésből, felemelkedett a nedves levegő a talajról, és óriási gomolyfelhőket hozott létre 7-10 kilométeres magasságban" - magyarázta a Blikknek a szakértő, aki szerint ezért tűnhetett úgy, hogy soha nem akar véget érni az esőzés. Pártai Lucia, az Eumet meteorológusa szerint európai monszunnak is hívják a Medárd idején jellemző időjárási helyzetet.

"Figyelmeztető jel volt ez az özönvíz, valószínűleg gyakrabban lesznek ilyen szélsőséges időjárási jelenségek a klímaváltozás miatt" - mondta el a lapnak Láng István klímaszakértő, aki szerint megakadályozni nem, csak mérsékelni lehet a szuperviharok hatásait.

"Ha most elkezdenénk drasztikusan csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, legalább 20 év kellene hozzá, hogy jelentős változásokat érjünk el. Addig csak az ítéletidők következményeire lehet felkészülni, például ellenállóbbá tenni az energetikát és a közlekedést" - mondta el a kutató. A szakértők azt javasolják, figyeljük az előrejelzéseket, ügyeljünk a folyadékfogyasztásra, a nehezebb, zsírosabb ételek helyett pedig könnyű, sovány húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk.