Hőség és özönvíz – Ez vár ránk ezen a nyáron

Forrás: Olvasói fotó/Eotvos Csaba -
felkészülés vihar meteorológus kánikula időjárás szélsőséges időjárás Nyár hőség szakértő jégeső előrejelzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hőség, vihar, jégeső, majd megint tikkasztó hőség - az előrejelzések szerint a keddihez hasonló szélsőséges időjárásra készülhetünk ezen a nyáron.

Nagy fennakadásokat okozott a kedd délután kezdődött vihar, amely szinte az egész országon végigsöpört. Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa szerint ennek hátterében „mindössze” egy gyenge hidegfront állt.

Ízelítő a keddi égszakadásból Budapesten Forrás: Olvasói fotó/Eotvos Csaba

"Előterében, mint egy párologtató berendezésből, felemelkedett a nedves levegő a talajról, és óriási gomolyfelhőket hozott létre 7-10 kilométeres magasságban" - magyarázta a Blikknek a szakértő, aki szerint ezért tűnhetett úgy, hogy soha nem akar véget érni az esőzés. Pártai Lucia, az Eumet meteorológusa szerint európai monszunnak is hívják a Medárd idején jellemző időjárási helyzetet.

"Figyelmeztető jel volt ez az özönvíz, valószínűleg gyakrabban lesznek ilyen szélsőséges időjárási jelenségek a klímaváltozás miatt" - mondta el a lapnak Láng István klímaszakértő, aki szerint megakadályozni nem, csak mérsékelni lehet a szuperviharok hatásait.

"Ha most elkezdenénk drasztikusan csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást, legalább 20 év kellene hozzá, hogy jelentős változásokat érjünk el. Addig csak az ítéletidők következményeire lehet felkészülni, például ellenállóbbá tenni az energetikát és a közlekedést" - mondta el a kutató. A szakértők azt javasolják, figyeljük az előrejelzéseket, ügyeljünk a folyadékfogyasztásra, a nehezebb, zsírosabb ételek helyett pedig könnyű, sovány húsokat, zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.