Közeledik az év utolsó napja, amikor többen fogadalmakkal és hagyományos ünnepi fogásokkal várják az éjfélt. Néhány élelmiszerről úgy tartják, hogy nem csak szerencsét, de pénzt is hoznak ilyenkor a házhoz. 

Hüvelyesek

A népi mondás szerint, aki lencsét evett és eszik újév első napján, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. Ehhez társult még az is, hogy az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét tettek zsebre az emberek, hogy ezzel is növeljék a szerencséjüket.

Forrás: Thinkstock

Sertéshús

December 31-én még fogyaszthatunk szárnyast, éjfél után viszont tiltott étel. Ennek oka, hogy a babona szerint elkaparja a szerencsénket. Éjfél után érdemes a disznóhús mellett letenni a voksunkat, mivel a nép hiedelem szerint legkedveltebb háziállatunk befele túr, így lakásunkba is betúrhatja a jó dolgokat. Azonban az elkészítés sem mindegy: a ropogósra sült malac egyértelműen boldog és gazdag esztendőt ígér.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Gyümölcsök

A gránátalma magjai a jólétet szimbolizálják, a füge pedig segíti a termékenységet. Ilyenkor egy szem alma is az egészségre törekvést, és az élvezetek hajszolását vitatott megmutatni, ami nem árthat a jövőben. 

Forrás: Thinkstock