A Magyar Rákellenes Liga új kampányfilmje nagyon félresikerült: azt sugallja, hogy a betegek a hibásak és az egészségtelen életmód miatt alakult ki a daganatos betegségük. A reklám kivétel nélkül mindenkit felháborított. A kommentelők szerint a liga az összes rákkal küzdőt megalázta.

A Magyar Rákellenes Liga legújabb kampányfilmjében az áldozathibáztatásé a főszerep. "Vádlott, álljon fel! Az ítélet: rák" - hangzik el a filmben, ami azt sugallja, a betegeknél az egészségtelen életmódjuk miatt alakult ki daganat. A kommentelők felháborodtak a filmen, mivel úgy vélik, ezzel az összes beteget megalázták. A rákos embereknek bőven elég, hogy küzdjenek a túlélésért, gyógyulásért, semmi szükségük arra, hogy ítélkezzenek felettük.

"Jézusom én kérek elnézést a sok daganatos kisgyermek és csecsemő nevében is. Szégyenletes a reklámjuk. Ezzel biztosan nem kaszálnak idén egy fillért sem" - írta az egyik kommentelő, nincs egyedül a véleményével. "Szégyelljék magukat! Ennél aljasabb és undorítóbb reklámot még nem láttam! Maguk -és tudatosan nem "Önök" - megaláztak rengeteg rákos beteget" - írta le véleményét egy másik hozzászóló.

Tallós Rita ítélte "rákra" az egészségtelen életmódot folytató beteget a Magyar Rákellenes Liga kampányfilmjébenForrás: Magyar Rákellenes Liga

A Magyar Rákellenes Liga oldala tele van ilyen és ehhez hasonló véleménnyel. Az emberek nem értik, hogy hibáztathatja egy ilyen szakmai csoport a betegeket. Petíció is indult a reklámfilm ellen, de a liga kitart a kampányuk mellett. Közleményt adtak ki, melyben leszögezték, hogy nem volt cél a betegek megtámadása, ugyan a kommentelők szerint semmi másra nem lehet következtetni a kampányfilmből. A liga azt írta, céljuk a magyar társadalom megszólítása, mivel ebben az évben a megelőzésre és az egészséges életmódra helyezik a hangsúlyt. "Az idei cél a megelőzésre, az egészséges életmódra való felhívás- hiszen ebben van az egyén felelőssége, a genetikai adottságokon és a környezeten nem tudunk változtatni! Semmiképp nem volt cél a gyógyult betegek támadása! A célközönség a még nem beteg, de helytelen életmód miatt fenyegetett emberek csoportja, akik figyelmét csak erősebb üzenettel lehet elérni" - írták a többi között. A kampányfilmben azonban erre nincs utalás, ott egyszerűen csak "rákra" ítélnek valakit, aki egészségtelen életmódot folytatott. Dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga elnöke a Mokka vendége volt ma reggel, ott is kitartott a véleménye mellett. Kiderült, elnökségi tagok fogadták el a reklámfilmet.

Dr. Bittner Nóra, a Magyar Rákellenes Liga elnökeForrás: TV2/Mokka

"Ezt többen hagytuk jóvá és találtuk ki ennek az okát" - mondta az elnök. "A betegség kockázati tényezőjét emeli, ha valaki dohányzik, a túlsúly az számos betegségnek a rizikótényezője, a daganatok kialakulásának is " - magyarázta az elnök. A Mokka vendége volt egy reklámszakertő, Pálfi Norbert is, aki aggályosnak nevezte a filmet. 

Pálfi Norbert reklámszakember a Magyar Rákellenes Liga kampányáról nyilatkozottForrás: TV2/Mokka

"Azt gondolom erről a filmről, ha valaki magának szerel otthon villanyt, az ne csodálkozzon, ha megrázza az áram. Reklámnak ezt nem nevezném" - kezdte véleményét a szakember. Hozzátette, ez is egy szakma, amit nem árt megtanulni, valamint elmondta azt is, miért tartja aggályosnak. "Az mindenképpen eléggé aggályos, hogy megnevezzük a rák kialakulásának okait. Nem lehet olyan dolgot leírni, ami nem felel meg a valóságnak. A másik aggályos kifejezés, hogy az 1% befizetésével esélyt kap a rákbeteg. Ez nem igaz. Nem kap esélyt, maximum reményt" - mondta a többi között a szakember.