Döntött az Alkotmánybíróság: Puzsér Róbert hívhatja pszichopatának Hajdú Pétert

Fotó: Zsigmond László/Life.hu, rtlklub.sajtoklub.tv -
közszereplő pszichopata Puzsér Róbert Alkotmánybíróság Hajdú Péter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Puzsér Róbert és Hajdú Péter vitájában döntött az Alkotmánybíróság: a műsorvezetőnek többet kell eltűrnie, mint egy nem közszereplőnek. Az eset kapcsán a közszereplői minőség szempontrendszerét is pontosították.

Hajdú Péter pert indított Puzsér Róbert ellen, mert az bírálta őt és műsorait. Puzsér a közösségi oldalán azt a véleményt formálta meg, hogy Hajdú "pszichopata", "zavaros körülmények között" jutott köztévés szerződésekhez, valamint a közéleti tevékenységét érintő kritikák miatt általa indított több peres eljárás "egy médiapszichopata jogi terrorja".

Hajdú és Puzsér vitája kapcsán pontosították, ki is számít közszereplőnek Fotó: Zsigmond László/Life.hu, rtlklub.sajtoklub.tv


A keresetet elsőfokon és másodfokon is elutasították, úgy ítélték meg, hogy két közszereplő jogvitájáról van szó, és

Puzsér Róbert közlései véleménynyilvánításnak minősülnek, nem alapoznak meg személyiségi jogsértést,

különös tekintettel arra, hogy a véleménynyilvánítás körében a közszereplők tűrési kötelezettsége tágabb.

A számára kedvezőtlen ítéletek miatt az Alkotmánybírósághoz fordult Hajdú Péter.

Azzal érvelt, hogy a bíróságok tévesen minősítették őt olyan közszereplőnek, akinek fokozottabb a tűrési kötelezettsége, hiszen nem politikus, nem gyakorol közhatalmat, mivel a véleménynyilvánítási szabadság elsősorban a közhatalom bírálatával kapcsolatos véleményeket védi. Panaszát elutasították.
Az Alkotmánybíróság szerint ugyanis

a véleménynyilvánítás szabadsága kiemelten védett alkotmányos érték; történelmi tapasztalat, hogy a korlátozása káros

társadalmi következményekkel jár. Ezzel együtt pontosították a közszereplők fogalmát is. Az Ab szerint ahhoz, hogy eldönthető legyen, meddig terjed egy közéleti vitában az érintett tűrési kötelezettsége, a konkrét körülmények gondos mérlegelése mellett szükséges több alkotmányos szempont vizsgálata is. Ezek: a véleményt kifejező nyilvános közlés közérdekű vitában kifejtett álláspontot tükröz-e, közszereplést érint-e, a közlés tényállítást vagy értékítéletet foglal-e magában, valamint a nyilvános közlés sérti-e az érintett személy emberi méltóságát vagy jó hírnevét. És ugyan a véleménynyilvánítás szabadsága eddig főként a közhatalom bírálatával kapcsolatos véleményeket védte,

a megváltozott társadalmi viszonyok, különösen a telekommunikáció terjedése nyomán a közszereplői kör bővülése figyelhető meg,

így olyanok is közéleti viták alakítójává válhatnak, akik korábban nem tartoztak a közszereplő fogalmába. Hajdú Péter pedig széles körben ismert műsorvezető, aki jelentős nézettségű, közéleti témákkal is foglalkozó műsorokat gyártott - írja az MTI.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.