Nem új keletű probléma, de idén is előjött a magyar és az albán fagyik közötti különbség. Utóbbi sokkal olcsóbb, de nem véletlenül: adalékanyagokból és aromából készül.

Szinte minden magyar tulajdonú fagyizó, cukrászda közelében feltűnt már egy sokkal olcsóbb, albán fagyizó, nem véletlen, ha emiatt háborognak a cukrászok. Az albán fagyi ugyanis nem gyümölcsökből készül, hanem aromából és adalékanyagokból. Ezért árulhatják sokkal olcsóbban a gombócokat. Náluk a nagy adag (8-10 dkg) 180 forint, míg a kicsi (5-6 dkg) 120. Ezzel szemben a magyar fagyizókban egy normál gömb (5 dkg) 280 forint körül mozog.

Attól, hogy fagyinak látszik, még nem biztos, hogy az"Forrás: Thinkstock "

Egy normál fagylalt összetétele a következő: tej, minimális cukor, tojássárgája, tejszín, gyümölcsös esetében pedig minimum 30, de inkább 50 százalék gyümölcs. Az albánok viszont más szabály szerint készítik a fagylaltot. Ezt állítja legalábbis Horváth Ferenc, a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke. Abban a fagylaltban nagyrészt víz, cukor, aroma és ételfesték van. A gyümölcs helyett pedig gyümölcsaromát használnak, hogy olyan színe legyen, mint az epernek, málnának, dinnyének. Gyakori, hogy az albán fagyi sokkal lágyabb, selymesebb, könnyebb. Ez a rengeteg adalékanyag miatt van" - árulta el a Borsnak a szakértő.