Karácsony után sokan kapnak olyan ajándékot, amely vagy méretében nem megfelelő vagy pedig egyszerűen nincs rá szükség. Ilyenkor a legtöbben elrohannak a boltba, hogy visszakérjék az árát. De vajon köteles az eladó visszafizetni a pénzt? Eláruljuk!

A Privátbankár azt írja, az előírások szerint ha katalógus- vagy webáruházban, házaló kereskedőnél, esetleg árubemutató keretében vásárolunk, akkor 14 napig tudunk elállni a vásárlástól, és ilyenkor a vételár is visszajár.

Akkor azonban, ha hagyományos üzletben vásárolunk, a hibátlan áru cseréjét vagy vételárának visszatérítését jog szerint nem követelhetjük. Mint írják, a kereskedő csak a hibás tartós fogyasztási cikket köteles jogszabály szerint 3 napon belül cserélni. Három napon túl a termék javíttatására van mód a garanciális feltételeknek megfelelően.

Nem minden ajándékot vesznek vissza a kereskedőkForrás: Shutterstock

A vásárláskor kapott nyugtát mindig meg kell őrizni, erre ugyanis minden üzletben igényt tartanak a visszavételnél. Lehetőség szerint a felesleges terméket inkább ki se bontsuk, és semmiképp ne használjuk.

Többnyire az adott üzlet honlapján vagy a helyszínen tájékozódhatunk arról, milyen feltétekkel vihető vissza az áru. Ezt a tájékoztatást az adott cégnek mindenki által könnyen elérhető formában meg kell tennie.

Ha mindenképp szeretnénk kicseréltetni az adott terméket, lehetőleg minél hamarabb, már a két ünnep között tegyük meg.