Korrupció gyanúja miatt őrizetbe vették Michel Platinit, korábbi UEFA-elnököt

Forrás: AFP/Aris Messinis -
őrizet Michel Platini korrupció
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A francia rendőrség kedden őrizetbe vette Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét, egykori legendás focistát. 

Őrizetbe vette a francia rendőrség Michel Platinit, az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) korábbi elnökét. Először csak francia újságokban jelent meg a hír, de az információt megerősítette a francia igazságszolgáltatásban dolgozó, névtelenséget kérő forrás is. A 2022-es – végül Katarnak ítélt – vb helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt nyomoznak, Platinit is ezzel kapcsolatban hallgatják ki.

Michel Platini Forrás: AFP/Aris Messinis

A FIFA 2010 decemberében ítélte oda a 2022-es vb rendezési jogát Katarnak, amely a végső szavazáson 14-8-ra nyert az Egyesült Államok ellen. A voksoláson két végrehajtó bizottsági tag korrupció gyanúja miatt nem vehetett részt, míg a 22 szavazó fele azóta hasonló ügyek miatt bírságot, illetve örökös eltiltást kapott, vagy tagságát – Platinihoz hasonlóan – felfüggesztették.
A korábbi klasszis játékost

2015-ben nyolc évre eltiltotta a FIFA etikai bizottsága, mert 2011-ben kétmillió svájci frankot kapott az akkori FIFA-elnöktől,

Joseph Blattertől. Büntetését később négy évre mérsékelték, így idén októberben lejár az eltiltás. A 2010-es szavazással kapcsolatban korábban már vizsgálódott a FIFA, de nem talált bizonyítékokat, hogy katari részről történt-e megvesztegetés.
Eltiltása előtt Platini esélyes volt arra, hogy Blatter utódja legyen a FIFA elnöki székében. Végül a korábbi főtitkár, Gianni Infantino vette át a szerepét, míg Platini utódja Aleksander Ceferin lett az UEFA-nál.

Ügyvédjének keddi nyilatkozata szerint a sportvezetőt nem tartóztatták le, csupán tanúként hallgatják ki a nyomozóhatóságok

– írja az MTI.

Dunai hajóbaleset: a rendőrség részleteket árult el a nyomozásrólhttp://www.life.hu/news/20190619-dunai-hajobaleset-a-rendorseg-reszleteket-arult-el-a-nyomozasrol.htmlA Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Csécsi Soma elárult részleteket a Hableány tragédiájáról: ezeket lehet tudni a körülményekről. News--Felnyitották Tutanhamon dédanyjának szarkofágjáthttp://www.life.hu/news/20190618-felnyitottak-tutankhamon-dedanyjanak-szarkofagjat.html1905-ben fedezték fel Tutanhamon dédanyjának, Tjuyunak a sírját. Most felnyitották a szarkofágot, ami nagy meglepetést okozott. A múmiának ugyanis szőke volt a haja. News700 ezret csalt ki iskolatársától egy siófoki tinédzser, a rendőrök elkaptákhttp://www.life.hu/news/20190618-700-ezret-csalt-ki-iskolatarsatol-egy-siofoki-tinedzser-a-rendorok-elkaptak.html700 ezret zsarolt ki iskolatársától egy siófoki fiatal. NewsOrigoMegtalálták az indiai szabadulóművész leláncolt testét, nem élte túl a trükkjéthttp://www.life.hu/news/20190618-megtalaltak-az-indiai-szabadulomuvesz-lelancolt-testet-nem-elte-tul-trukkjet.htmlAz indiai Hooghly folyóba vetette magát összeláncolt testtel Chanchal Lahiri, művésznevén Mandrake szabadulóművész. Holttestét 1 kilométerrel távolabb halászták ki a vízből. News--Meglett a Budapestről eltűnt 9 éves kislány, Emma Lilihttp://www.life.hu/news/20190618-meglett-a-budapestrol-eltunt-9-eves-kislany-emma-lili.htmlA 9 éves Emma Lilit kétségbeesve kereste az édesapja, és szerencsére megtalálták a kislányt. NewsThinkstockÍgy védekezz a szúnyogok ellenhttp://www.life.hu/news/20190617-igy-vedekezz-a-szunyogok-ellen.htmlKiderült, miért szaporodtak el az utóbbi időben a szúnyogok és hogyan védekezhetünk ellenük. NewsOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.