Eltemették Heller Ágnes filozófust

Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat -
temetés filozófus Heller Ágnes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végső nyugalomba helyezték Heller Ágnes filozófust, aki kilencvenévesen távozott az élők sorából. 

Végső búcsút vettek Heller Ágens filozófustól családja, barátai, kollégái és tisztelői hétfőn, a budapesti Kozma utcai izraelita temetőben. A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja július 19-én hunyt el 90 éves korában. Radnóti Sándor esztéta a következő szavakkal búcsúzott tőle.

Végső búcsút vettek Heller Ágnestől Forrás: MTI/EPA/Yoan Valat

szerencsés alkatán kívül kevés szerencse érte. Háromszor kellett újrakezdenie életét:


"Utolsó évtizedeiben visszatért a vallás és a művészet témájához, jelentős filozófiai tanulmányában a zsidókérdés megoldhatatlanságáról írt, de ez az ő esetében nem reménytelenséget jelentett"

Gábor György filozófus arról szólt, hogy Heller Ágnes 90 évét lankadatlan figyelemmel élte, szűnni nem akaró érdeklődéssel fókuszált a világra, múltra és jelenre, élőkre és holtakra.

A magunkfajta halandók számára felfoghatatlanul teljes életet élt.


Elmondta, hogy Heller Ágnes a 20. század magyar történelmében mindig kiállt azokért, akik partvonalon kívülre kerültek, akiket üldöztek, megnyomorítottak, függetlenül attól, ki honnan jött, mi volt a nációja, a vallása.

Szerette az embert, a méltósággal együtt járó szabadságot kérte, elvárta és megadta.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.