Az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön

szeptember klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Európai klímakutatók adatai szerint az idei volt a legmelegebb szeptember a Földön azóta, hogy a Copernicus Climate Change Service 1981-ben elkezdte rendszeresen feljegyezni az időjárási adatokat.

A szolgálat szakemberei pénteken közölték, hogy a szeptemberi átlaghőmérséklet 0,57 Celsius-fokkal volt magasabb az 1980 és 2010 közötti globális szeptemberi átlaghőmérsékletnél, és szinte megegyezett az eddig legmelegebb, 2016-os szeptemberi átlaghőmérséklettel.
Európában szinte mindenhol az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mértek, és a csapadék is elmaradt az átlagostól.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Frank Rumpenhorst


A legmagasabb átlaghőmérsékleteket az Egyesült Államok középső és keleti részén, a mongóliai fennsíkon és az Északi-sarkvidék egyes térségeiben mérték. A jeges-tengeri jég kiterjedése 36 százalékkal maradt el az átlagostól - írták a szakértők.
Az Európai Unió Copernicus Föld-figyelő programjának adatai szerint az elmúlt 12 hónapban szinte a teljes északi-sarki térségben és szinte egész Európában, valamint más kontinenseken és az óceánok térségében is az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mértek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.