Ötven évnyi börtönnel sújtották Hondurasban egy környezetvédő aktivista gyilkosait

Forrás: Shutterstock -
környezetvédő Honduras aktivista gyilkos börtön
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy hondurasi bíróság ötven évig terjedő börtönbüntetésre ítélt hét vádlottat, akiket bűnösnek talált abban, hogy részt vettek Berta Caceres környezetvédő aktivista 2016-os meggyilkolásában – közölte a z MTI.

A bíróság 2018 novemberében mondta ki, hogy a hét férfit bűnös a Caceres és egy másik környezetvédő társa elleni merénylet elkövetésében. Utóbbi túlélte a támadást.

A kiszabott büntetések mértékét hétfőn tette közzé a bíróság. Ennek értelmében négy férfit gyilkosságért 34 év, gyilkossági kísérletért további 16 év szabadságvesztéstre ítélték. Három társukra pedig 30 évi börtönbüntetést szabtak ki.

Ötven évnyi börtönnel sújtották Hondurasban egy környezetvédő aktivista gyilkosait Forrás: Shutterstock

A tanár végzettségű Berta Cacerest az ország nyugati részén, a fővárostól, Tegucigalpától 180 kilométerre nyugatra fekvő La Esperanza-i otthonában lőtték agyon 2016 márciusában.

A 43 éves nő, akit korábban többször is halálosan megfenyegettek, egy évvel korábban nyerte el a zöld Nobel-díjként emlegetett Goldman Környezetvédelmi Díjat azon erőfeszítéseiért, amelyekkel egy több száz indián lakhelyét veszélyeztető, 50 millió dollár értékű gát felépítését igyekezett megakadályozni. A gátépítési projektet a Caceres vezette tiltakozások nyomán egy időre felfüggesztették.

Két héttel Caceres halálát követően hasonló körülmények között gyilkolták meg egyik aktivista kollégáját, Nelson Garcíát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.