A Life.hu videós stábjának korábbi gyakornoka jelenleg Comoban, Milánótól 45 km-re, a Comoi-tónál él. Egyetemre jár, mellette egy étteremben dolgozik...vagyis már csak dolgozott. Az Olaszországban érvényes vesztegzárat ugyanis a legmagasabb fokozatra emelték, kérve a lakosságot, hogy lehetőleg, már az utcára se menjenek ki. Juhász Bence beszámolója.

Kínából indult a koronavírus-járvány, amiben világszerte már több mint 134 ezren megfertőződtek és eddig 5 ezerre tehető a halálozások száma. Kritikus helyzet Európában van, ahol ijesztő módon nő a fertőzőttek aránya. Olaszországban már több mint 15 ezren kapták el a koronavírust, ezernél is többen haltak meg, további 1100 fő pedig súlyos vagy kritikus állapotban van. Egy kint élő magyar férfi részletesen beszámolt a Life.hu-nak, milyen érzés jelenleg ott élni. Megdöbbentő és felkavaró gondolatok következnek:

"Olaszország messze földön híres a pezsgő társasági életéről, temperamentumáról, nyüzsgéséről. Most csend van, lesütött fejek közt fel-feltekintő szempárok érdeklődő pillantásokkal figyelik, vajon ki lehet beteg és ki nem.

 

Juhász BenceForrás: Juhász Bence

Aperol helyett fertőtlenítőt vennénk, ha lenne. A délutáni 19 fokos napsütésben a San Giorgio-bazilika melletti téren sem hallani a cappuccinos poharak csörgését. A Monumento ai Caduti, vagyis Elesettek emlékművénél elsétálva új értelmet nyert a látnivaló. Bár már sétálgatni sem illik. Como városa is elesett" - kezdte lehangoló beszámolóját Juhász Bence, aki egyetemistaként egy étteremben dolgozik Olaszországban.

"Februárban mi is a tv-ből, a híradásokból tudtuk meg, hogy vészhelyzet van. Lodiból érthetetlen okból egy beteget elhoztak a comoi kórházba, amit azzal magyaráztak, hogy a térség legjobban felszerelt intézménye nálunk található. Ezzel elkezdődött a félősebbek pánikolása.

"Kérjük, egyszerre csak 1-2 személy jöjjön be"Forrás: Juhász Bence

A lezárások és a pánikhangulat több hullámából állt. Az első akkor volt, amikor február 23-án vesztegzár alá helyezték a lombardiai Lodi térséget, de ekkor még csak ötvenezer lakos került karantéba. Az emberek itt, Comoban is megrohamozták a bevásárlóközpontokat. Ez hamar elmúlt, mindenki élte tovább a normális életét. Amikor már egész Lombardiát lezárták, akkor sem volt különösebben érezhető mozgolódás, egészen március 7-ig. Szép idő volt aznap, az emberek maszk nélkül sétálgattak, semmi előjele nem volt, hogy este az egész országot lezárják. Március 8-án reggel már tömegek hemzsegtek a bevásárlóközpontoknál, nem drasztikusan, de csökkent az éttermekbe járók száma. Az éttermeknek, uszodáknak, bároknak és sportlétesítményeknek kiküldték a normatívát, hivatalos utcai tájékoztatás nem volt a karanténról. Társaságok állandó témája lett a vírus.

Egy nap alatt változott az utcaképForrás: Juhász Bence

 Több híradásban is megjelent, hogy üresek lennének a boltok polcai, ez természetesen álhír. Valóban jelentkeztek készlethiányok, a tojást, illetve a konzerveket is gyorsan felvásárolták, de folyamatosan töltik az árukészleteket. Maszkot és fertőtlenítőt hetek óta nem kapni.

Ezzel a szöveggel van minden tele: "Tutto andrà bene. " = Minden rendben lesz.Forrás: Juhász Bence

Mióta bejelentették Olaszország teljes lezárását, sokan kezdtek el hordani maszkot, bár ez a látottak alapján kettős. Vannak, akik pánikolnak, és mivel lehetetlen maszkokat kapni, így kendőket tekernek az arcuk elé, míg mások csak nevetnek ezeken az embereken. Hivatalosan csak nyomós érvvel lehet elhagyni a lakhelyünket. Ilyen kifogás lehet a munkába járás, de igazolni kell, ha dolgozni megy bárki. Mivel március 12-től főként csak a gyógyszertárak és az alapvető élelmiszereket áruló boltok, illetve néhány gyár lehet nyitva, pillanatok alatt eltűntek az emberek az utcákról. Ha a várost is el kell hagyni, a munkáltatónak kell igazolást kiállítani a munkavégzésről. Nem hagyható el egyetlen község sem engedély nélkül. Bár könnyen kijátszható a káosz, mégsincsenek "csak azért is" emberek. Nyomós érv lehet a lakhely elhagyása, ha kisgyerekkel akarunk sétálni, viszont nem lehet gyülekezni.

"Mindenki biztonsága érdekében tartsák be az 1 méter távolságot"Forrás: Juhász Bence

Ha megállítanak, meg kell tudni mondani az utazás célját, ami akár lehet a beteg nagymama meglátogatása. Hiába nem tudják, hogyan reagáljanak az emberek a vészhelyzetre, senkinek sem érdeke, hogy a veszély elhúzódjon, ezért aki nem megy dolgozni, otthon marad.

Szabályozni kezdték, hogy hány ember mehet be a boltokba. Biztonsági őrök feladata a koordinálás. Az étterem, ahol dolgozom, Lombardia lezárását követően csökkenő forgalmat kezdett produkálni, de nincs betiltva a házhozszállítás. 1 méter távolság az általános szabály, így az étteremből is ki kellett szedni asztalokat. Jellemzően, akik bemerészkedtek az étterembe, nem hordtak maszkot. Nekünk, a személyzetnek sem kötelező. Csütörtöktől már az étterem sem üzemelhet, így tanítás és munka nélkül maradtunk sokan.

Méterekre egymástól állnak a bolt előtt az emberek, biztonsági őr szólítja be a vásárlókatForrás: Juhász Bence

A szóbeszéd állandó témája az értetlenkedés, hogyan juthatott el idáig a vírus okozta helyzet. Jellemző az ázsiaiak láttán feltörő rasszizmus és diszkrimináció, de mióta tudatosult az olaszokban, hogy ők maguk is átadják a fertőzést, már a legtöbben egymástól is rettegnek.

Nincs kézfogás, puszilkodás, a tipikus olasz üdvözlési forma, az ölelkezés is elmarad, a lábukat csapják össze az emberek. Kézfertőtlenítő hiányában szappant, és alkoholos mosószert használunk.

"Ezen a számon lehet megrendelni a pizzát."
"18:00 és 21:00 között csak elvitelre, a kocsiban várva"
Forrás: Juhász Bence

Miközben össze kéne tartani, az emberek félelmükben énközpontúakká váltak, a pánik a széthúzást váltja ki belőlük. Nem segítenek másoknak, félnek egymástól. Még itt is, Comoban, ahol alig van fertőzött."