Itália elcsendesült: beszámoló egy Olaszországban élő magyar férfi szemszögéből

Olaszország beszámoló vesztegzár koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu videós stábjának korábbi gyakornoka jelenleg Comoban, Milánótól 45 km-re, a Comoi-tónál él. Egyetemre jár, mellette egy étteremben dolgozik...vagyis már csak dolgozott. Az Olaszországban érvényes vesztegzárat ugyanis a legmagasabb fokozatra emelték, kérve a lakosságot, hogy lehetőleg, már az utcára se menjenek ki. Juhász Bence beszámolója.

Kínából indult a koronavírus-járvány, amiben világszerte már több mint 134 ezren megfertőződtek és eddig 5 ezerre tehető a halálozások száma. Kritikus helyzet Európában van, ahol ijesztő módon nő a fertőzőttek aránya. Olaszországban már több mint 15 ezren kapták el a koronavírust, ezernél is többen haltak meg, további 1100 fő pedig súlyos vagy kritikus állapotban van. Egy kint élő magyar férfi részletesen beszámolt a Life.hu-nak, milyen érzés jelenleg ott élni. Megdöbbentő és felkavaró gondolatok következnek:

"Olaszország messze földön híres a pezsgő társasági életéről, temperamentumáról, nyüzsgéséről.

Most csend van, lesütött fejek közt fel-feltekintő szempárok érdeklődő pillantásokkal figyelik, vajon ki lehet beteg és ki nem.

Juhász Bence Forrás: Juhász Bence

Aperol helyett fertőtlenítőt vennénk, ha lenne. A délutáni 19 fokos napsütésben a San Giorgio-bazilika melletti téren sem hallani a cappuccinos poharak csörgését. A Monumento ai Caduti, vagyis Elesettek emlékművénél elsétálva új értelmet nyert a látnivaló. Bár már sétálgatni sem illik. Como városa is elesett" - kezdte lehangoló beszámolóját Juhász Bence, aki egyetemistaként egy étteremben dolgozik Olaszországban.

"Februárban mi is a tv-ből, a híradásokból tudtuk meg, hogy vészhelyzet van. Lodiból érthetetlen okból egy beteget elhoztak a comoi kórházba, amit azzal magyaráztak, hogy a térség legjobban felszerelt intézménye nálunk található. Ezzel elkezdődött a félősebbek pánikolása.

"Kérjük, egyszerre csak 1-2 személy jöjjön be" Forrás: Juhász Bence

A lezárások és a pánikhangulat több hullámából állt.

Az első akkor volt, amikor február 23-án vesztegzár alá helyezték a lombardiai Lodi térséget, de ekkor még csak ötvenezer lakos került karantéba. Az emberek itt, Comoban is megrohamozták a bevásárlóközpontokat. Ez hamar elmúlt, mindenki élte tovább a normális életét. Amikor már egész Lombardiát lezárták, akkor sem volt különösebben érezhető mozgolódás, egészen március 7-ig. Szép idő volt aznap, az emberek maszk nélkül sétálgattak, semmi előjele nem volt, hogy este az egész országot lezárják. Március 8-án reggel már tömegek hemzsegtek a bevásárlóközpontoknál, nem drasztikusan, de csökkent az éttermekbe járók száma. Az éttermeknek, uszodáknak, bároknak és sportlétesítményeknek kiküldték a normatívát, hivatalos utcai tájékoztatás nem volt a karanténról. Társaságok állandó témája lett a vírus.

Egy nap alatt változott az utcakép Forrás: Juhász Bence

Több híradásban is megjelent, hogy üresek lennének a boltok polcai, ez természetesen álhír. Valóban jelentkeztek készlethiányok, a tojást, illetve a konzerveket is gyorsan felvásárolták, de folyamatosan töltik az árukészleteket. Maszkot és fertőtlenítőt hetek óta nem kapni.

Ezzel a szöveggel van minden tele: "Tutto andrà bene. " = Minden rendben lesz. Forrás: Juhász Bence

Vannak, akik pánikolnak, és mivel lehetetlen maszkokat kapni, így kendőket tekernek az arcuk elé,

"Mindenki biztonsága érdekében tartsák be az 1 méter távolságot" Forrás: Juhász Bence

Ha megállítanak, meg kell tudni mondani az utazás célját, ami akár lehet a beteg nagymama meglátogatása.

Hiába nem tudják, hogyan reagáljanak az emberek a vészhelyzetre, senkinek sem érdeke, hogy a veszély elhúzódjon, ezért aki nem megy dolgozni, otthon marad.

Csütörtöktől már az étterem sem üzemelhet, így tanítás és munka nélkül maradtunk sokan.

Méterekre egymástól állnak a bolt előtt az emberek, biztonsági őr szólítja be a vásárlókat Forrás: Juhász Bence

A szóbeszéd állandó témája az értetlenkedés, hogyan juthatott el idáig a vírus okozta helyzet. Jellemző az ázsiaiak láttán feltörő rasszizmus és diszkrimináció, de mióta tudatosult az olaszokban, hogy ők maguk is átadják a fertőzést, már a legtöbben egymástól is rettegnek.

Nincs kézfogás, puszilkodás, a tipikus olasz üdvözlési forma, az ölelkezés is elmarad, a lábukat csapják össze az emberek. Kézfertőtlenítő hiányában szappant, és alkoholos mosószert használunk.

"Ezen a számon lehet megrendelni a pizzát."
"18:00 és 21:00 között csak elvitelre, a kocsiban várva" Forrás: Juhász Bence

Miközben össze kéne tartani, az emberek félelmükben énközpontúakká váltak, a pánik a széthúzást váltja ki belőlük. Nem segítenek másoknak, félnek egymástól. Még itt is, Comoban, ahol alig van fertőzött."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.